Felmérés: jön fel a PSD, mint a talajvíz, az AUR pályája viszont lefelé tart

A kormánypártok helyében elgondolkodnánk a legfrissebb felmérésen, mielőtt kizárólag a járványhelyzetre fognánk a népszerűségi index csökkenését.

Hirdetés

Túl nagy meglepetéseket nem hozott az INSCOP közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése, ugyanaz a négy párt uralja a prérit, mint az elmúlt néhány hónapban (sorrend szerint PSD, PNL, AUR és USR-PLUS), miközben a kis pártok (PMP és PRO Románia) támogatottsága lassan annyira elhalványul, hogy aligha rúghatnak labdába a következő választásokon.

Izgalmasabb azonban megnézni 2019 májusától kezdve a népszerűségi görbe kanyargását, ezt tette az INSCOP is az alábbi ábrán szemléltetve a változásokat.

De vegyük sorra a négy legjobb eredmény elért pártokat:

A PSD 2019 májusában 25,5%-on állt, azóta kisebb visszaesésekkel 2021 márciusáig elérte a 30,6%-os csúcsot, jelenleg pedig 30,2%-on áll.

A PNL 27,6%-ról indult, 2020 májusában 40% körül szárnyalt, ahhoz, hogy 2021 februárjában a PSD alá zuhanjon 25.9%-kkal. Jelenleg 26,6%-on áll. Ahogy a felmérést közzé tevő Remus Ştefureac, az INSCOP igazgatója is megjegyzi, normális esetben a kormány megalakulásától számított 6-12 hónapban a hatalmon lévő pártok jelentősen jobb számokat mutathatnak fel a választásokon elért eredményeikhez képest. A jelenlegi kormánypártok viszont alig érik el a hét hónappal ezelőtti szintet. Ennek több oka is van, nyilván a világjárvány népszerűtlen intézkedéseinek számlájára írható bizalomvesztés, illetve a kormány tevékenységében megmutatkozó hangsúlyeltolódások is közre játszanak.

Az USR-PLUS 2020 májusában még 16,5%-on állt, majd alig pár hónap alatt 24%-ra ugrott. Ezt a teljesítményt azóta sem sikerült elérni, sőt, egyre csak távolodik az akkori szép eredményektől. A pártszövetség 2021 májusában került mélypontra 11,3%-kal, jelenleg pedig 13,2%-on áll.

Hirdetés

Hasonló szinten mozog az AUR is, melyet 2021 februárjában még 16,7%-kal mértek, idén júniusban viszont már csak 14,2%-on áll.

Az RMDSZ, ahogyan a grafikonon is látható, nem szerepel a felmérésben.

A közvélemény-kutatást egyébként június 1-15. között készítették 1100 személy telefonos megkeresésével. A hibaszázalék ± 2.95 %.

Hirdetés