Tőkésék feljelentették Iohannist a legfelsőbb bíróságon gyűlöletre való uszítás miatt

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács szerint az államfő egy olyan jogszabályt sértett meg, amely börtönbüntetést ír elő.

Hirdetés

Tovább gyűrűzik a Iohannis keltette botrány, és itt egy újabb válaszlépés: gyűlöletre és diszkriminációra való uszítás miatt a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken jelentette fel az államfőt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az április 29-ei televíziós nyilatkozat miatt.

A feljelentés a büntetőtörvénykönyv 369. cikkelyére hivatkozik, amely tiltja a polgárok bármilyen úton és módon történő uszítását arra, hogy gyűlöljék, vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. Ez esetben

a romániai magyarok, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai, valamint Magyarország állampolgárai voltak a megbélyegzettek

– mutat rá közleményben Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája.

Az említett jogszabály egyébként 6 hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetést ír elő azok számára, akik az említett bűncselekményt elkövetik.

Tőkés László egyébként egy korábbi közleményében lemondásra szólította fel Klaus Iohannis államfőt az említett nyilatkozat miatt, melyben bármely valós alap nélkül Erdély Magyarországhoz való csatolásával riogatta a román közvéleményt.

Az államfő egyébként hétfőn sem bírta abbahagyni az ámokfutást, erről itt írtunk részletesebben.

Hirdetés