Fotó: Agerpres

Tojásokkal és joghurttal dobálták egymást Dragnea hívei és az ellentüntetők a DNA előtt

Kamerák kereszttüzében, a csendőrök szeme láttára csapott össze a két tábor.

Hirdetés

Ki gondolta volna, hogy még mindig heves indulatokat válthat ki Liviu Dragnea személye? Meglepően sokan áldozták arra a hétfő délelőttjüket, hogy a korrupcióellenes igazgatóság bukaresti székhelye előtt lökdösődjenek annak apropóján, hogy a PSD volt elnökét behívták az ügyészek egy kihallgatásra.

A börtönből nemrég szabadult expolitikus újra friss levegőt szívhat, de kérdéses, hogy meddig,

ugyanis két további ügyben folyik eljárás ellene. Az egyiket azért indították, mert megvásárolhatta a Donald Trump amerikai elnök 2017-es beiktatásán való részvételét (ebben az ügyben a vádemelés is megtörtént), a másikat pedig azért, mert Teleorman Megye Tanácsának elnökeként, az önkormányzat tulajdonában lévő Tel Drum vállalat köré egy szervezett bűnözői csoportot épített ki, közigazgatási intézményekhez tartozó tisztviselők és vállalkozói körökből származó személyek bevonásával.

Bőven van még tehát mit megmagyaráznia a DNA ügyészeinek, akiknek szívük joga beidézni őt. Alig másfél hete sétálhatott ki a börtönből, és máris bekérették,

ami nem tetszett Dragnea legbelsőbb köreinek.

Codrin Ștefănescu, a PSD volt főtitkára, Dragnea egyik leghűségesebb embere a Facebookon tüzelte fel a kedélyeket, ahol bejelentette, hogy volt főnöke „meghurcoltatása” tovább folytatódik. Éppen abban az időpontban hívták be az ügyészek, amikor egy orvosi kivizsgálást tervezett, egy olyan kihallgatásra, amire elegendő lett volna, ha az ügyvédje képviseli. Ștefănescu szerint az egész gazember banda retteg Dragneától, de már nem tart sokáig az uralmuk, felelősségre-vonásuk sem marad el.

Az ügyészek ellen hergelő bejegyzése elérte a célját:

hétfőn mintegy húsz tüntető jelent meg a DNA bukaresti székhelye előtt Dragnea védelmében. Csakhogy az ellentüntetők sem maradtak otthon, így történhetett meg, hogy a két kemény mag lökdösődésbe kezdett, mely tojás- és joghurt-dobálásba csapott át – mindez a csendőrök és a sajtó jelenlétében.

Hirdetés

A legvehemensebb Dragnea egyik idősebb szimpatizánsa volt, aki a Ceauşescu becenévvel elhíresült tüntetőt vette célba a tojással és a joghurttal, ugyanakkor néhány riporternek és fotósnak is jutott a matériából.

A kihallgatás után Liviu Dragnea azt nyilatkozta, hogy az ügyészek értesítették, a Tel Drum ügyében korábban elrendelt vagyonzárolás továbbra is érvényben van. Ehhez – szerinte – elég lett volna az ügyvédje jelenléte, de az ügyészek ragaszkodtak ahhoz, hogy személyesen közöljék, pedig neki 12 órakor orvoshoz kellett volna mennie. Azt is megtudhattuk, hogy a vagyonzárolás nem érinti őt negatívan, fizetéséből él továbbra is.


Nagyon hiányzott már ez a pár évvel ezelőtti állapotokat idéző balkáni tempó a közhangulatból, ugye?

Hirdetés