Több tízezer eurót hozott egy erdélyi család konyhájára a dübörgő autópálya-építés

A házuktól pár méterre építik a sztrádát. Naná, hogy pert indítottak.

Hirdetés

Nem nehéz elképzelni, micsoda zaj- és porszennyezéssel jár egy autópályaszakasz megépítése, azt meg végképp nem kívánjuk senkinek, hogy egy ilyen dübörgő építőtelep közelében lakjon.

Márpedig az alsóváradjai (Oarda de Jos – Fehér megye) Lăncrănjan család épp így járt: a Szászsebes-Torda autópálya egyik szakaszát szó szerint a házuktól pár méterre építik, és hát azóta egy perc nyugalmuk sincs.

Az elmúlt év végén be is perelték az autópálya-építő céget, sőt a kormányt és az országos útkezelő társaságot, a CNAIR-t is, a döntésre pedig mostanáig kellett várniuk.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy – bár közhasznú munkálatról van szó – a családnak ebben a helyzetben csak vesztenivalója van, az ingatlanjuk értéke például a felére csökkent az építkezés miatt. Ezért a jogerős ítélet szerint az építtetőnek 70 ezer euró anyagi és 15 ezer euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie a Lăncrănjan családnak.

Hirdetés

Mi több, az építtetőt arra is kötelezték, hogy építsen zajszűrő pannókat az építőtelep és a ház közé – addig nem kezdhetik újra a munkát, ami amúgy is stagnál.

Hasonló cipőben járnak Lăncrănjanék közeli szomszédjai is, akik szintén pert indítottak az építtető ellen.

Hirdetés