Több százezren készülnek elhagyni Romániát egy éven belül, mert nem bírják elviselni a tolvajlást és a hazudozást

Nem fest túl hízelgő képet a romániai mindennapokról egy felmérés.

Hirdetés

Közismert, hogy Románia a nyugat-európai vendégmunkások és egyéb bevándorlók egyik legfőbb forrása, és a jelek szerint a trend nem áll meg: egy felmérés szerint további százezrek gondolkodnak azon, hogy a lehető legrövidebb időn belül elhagyják az országot.

A ReThink Románia elnevezésű think tank által megrendelt kutatás szerint a válaszadók

3 százaléka mondta biztosra, hogy jövőre elhagyja az országot, 5 százalék pedig úgy válaszolt, hogy nagy valószínűséggel veszi a kalapját.

Ez azt jelenti, hogy 230 000-en vannak azok, akik biztosan távozni készülnek, ha viszont azokat is hozzájuk vesszük, akik „csak” valószínűsítették ezen döntésüket, akkor már 730 000 emberről beszélünk.

Ráadásul a távozni akarók jelentős része a 16 és 24 év közötti fiatalok közül kerül ki.

A távozni akarók már csak a koruk miatt is azok közül kerülnek ki, akiknek alacsonyabb a jövedelme, azonban sokuk egyetemi diplomával rendelkezik, vagyis ha tényleg elmennek, az jelentős érvágást jelent az országnak.

A felmérésben rákérdeztek arra is, melyek azok a negatív tényezők, amelyek a legjobban zavarják az embereket.

Az emigrálni készülők többsége a tolvajlást (53 százalék), a műveletlenséget és az ostobaságot (46 százalék) és a hazudozást (43 százalék) nevezte meg tervezett távozása elsődleges okaként.

Hirdetés

Persze a maradni szándékozókat is megkérdezték, mi zavarja őket a leginkább az országban – ők

az ostobaságot, a hatalmi visszaéléseket, a rosszindulatot és az érdem nélkül elért tisztségeket tartják a legzavaróbbnak.

A további kilátások sem rózsásak, mert azok mellett, akik komolyan gondolkodnak azon, hogy jövőre elhagyják az országot, további 20 százalék is gondolkodik azon, hogy valamikor az elkövetkező években külföldre költözik, ami akkor is aggasztó, ha ők azért nem igazán határozottak még.

A jelenlegi adatok szerint nagyjából négymillió román állampolgár él Nyugat-Európában, a legtöbban Olaszországban, illetve Spanyolországban – ezekben nagyjából 1-1gymillió román élhet.

Rengetegen vannak ugyanakkor Nagy-Britanniában és Németországban is.

 

Hirdetés