Több mint százezer teszt, több mint harmincezer új beteg: szoknunk kell a nagy járványszámokat

Bár tarol az omikron, a megbetegedések 20-25 százalékáért még mindig a koronavírus delta variánsa felel. Egyetlen nap alatt több száz fertőzött került kórházba.

Hirdetés

Ahogy azt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is megjegyezte, csodálkozni nem érdemes azon, hogy egymás után dőlnek meg az esetszámrekordok mostanában, ez a tendencia várhatóan a jövő héten is tovább folytatódik.

Ez azzal is magyarázható, hogy az orvosok már naponta több mint százezer teszteredményből dolgoznak – újabban a háziorvosnál is lehet tesztelni, ez meg is dobta a végső számot –, s nem volt ez másképp az elmúlt 24 órában sem. Nézzünk néhány fontosabb adatot:

  • 31 683 új koronavírus-fertőzöttet írtak össze egyetlen nap alatt – ez a második legnagyobb esetszám a pandémia kezdete óta;
  • összesen 100 952 teszt eredményét vizsgálták meg, a pozitivitási ráta 31 százalékos;
  • 71 halálesetet hoztak összefüggésbe a fertőzéssel, közülük 57-en nem voltak beoltva.

Közben egyik napról a másikra közel 500 személy került kórházba, így jelenleg már 7834 állandó orvosi felügyeletre szoruló páciensről tudunk. Közülük 731-en intenzív terápiás ellátást kapnak, 620-an nincsenek beoltva.

Az már egyértelmű mindenki számára, hogy a járvány ötödik hullámát a vírus omikron variánsa dominálja,

az esetek 20-25 százalékáért azonban még mindig a delta a felelős,

Hirdetés

ez a változat még mindig terjed és súlyosabb megbetegedést okoz(hat). A friss adatok szerint a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak egyharmada foglalt jelenleg, az intenzív osztályokon ez az arány még nem érte el a 40 százalékot.

Fejtörést okozhat viszont, hogy egyre több egészségügyi dolgozó kapja el a fertőzést, Alexandru Rafilának viszont erre is van egy javaslata: amennyiben a helyzet nagyon rosszra fordul – és mondjuk napi 70 ezer új esetet regisztrálnak –,

visszahívják dolgozni azokat az orvosokat és asszisztenseket, akik fertőzöttek ugyan,

de enyhe tüneteket produkálnak. Az egészségügyi miniszter korábban azt mondta, az ötödik hullám csúcsát vélhetően február közepén fogjuk elérni.

Hirdetés