Február közepén érhetjük el a járványhullám csúcsát, a korlátozások feloldására március végéig kell várni

Így számol ma az egészségügyi miniszter. Közben az új jelentés szerint 40 koronavírus-fertőzött hunyt el egyetlen nap alatt, közülük 38-an nem voltak beoltva.

Hirdetés

Amennyiben a szakértői előrejelzések beigazolódnak, február 10-15. körül érhetjük el az omikron-variáns okozta ötödik hullám csúcsát, s ha minden jól megy,

március végén már fel lehetne oldani a korlátozások egy részét

– ezt Alexandru Rafila nyilatkozta hétfőn a Digi24 hírtelevíziónak. Az egészségügyi miniszter szerint örülhetünk annak, hogy a meglehetősen magas napi esetszámok ellenére a súlyos esetek száma alacsonyabb, mint a korábbi hullámok idején, a baj csak az, hogy a sokkal fertőzőbb omikron még így is megnehezíti az egészségügyi rendszer működését, mivel több kórházban is fertőzőgóc alakult ki.

Az utóbbi időben több orvos és asszisztens is elkapta a vírust, így őket más osztályokról érkező szakemberekkel kellett pótolni. „Úgy gondolom, hogy március végére már túl leszünk a nehezén, és

a korlátozások egy részét fel lehetne oldani, ezek közül a maszkviselés lesz majd az utolsó”

– mondta Rafila.

A kommunikációs csoport hétfői közleménye – szokás szerint – kevesebb napi esetszámot tartalmaz az eggyel korábbinál, nem volt ez másképp ma sem: 12 082 új fertőzött került nyilvántartásba (2006-tal kevesebbet, mint egy nappal ezelőtt), de „csak” 38 ezer teszt alapján. Ami viszont beszédes, hogy a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma megduplázódott egyik napról a másikra: 40-en hunytak el az elmúlt 24 órában, közülük 38-an nem voltak beoltva.

Hirdetés

A fertőzöttségi ráta alapján a megyék többsége még mindig vörös zónás, és Kolozs megye továbbra is éllovas a maga 15 ezrelékével (Kolozsváron már a 20-at is megközelítette, ami helyi rekordnak számít), de Temes megye (13), Ilfov (11) és Bukarest (10) sem áll túl fényesen.

Hirdetés