Tízből nyolc szülőnek esze ágában sincs beoltani az 5 és 11 év közötti gyermekét koronavírus ellen

Ez az első romániai felmérés, mely a korosztály számára e hónaptól elérhető vakcinákról (is) kérdezte a szülőket.

Hirdetés

Az IRES közvélemény-kutató cég az oktatásra szakosodott EduPedu portállal közösen november 18–25. között első alkalommal mérte fel az 5 és 11 év közötti gyermekek szüleinek oltással kapcsolatos álláspontját. A 897 véletlenszerűen kiválasztott alanyt telefonon keresztül kérdezték

nemcsak a gyerekek oltásáról, hanem saját immunizálásukról is.

A román hatóságoknak lesz min elgondolkodniuk az eredményeken, illetve azon, hogyan szólítsák meg az oltást határozottan elutasító szülőket: tízből nyolc szülőnek esze ágában sincs beoltani az 5-11 év közötti gyermekét, ráadásul mindössze 51 százalékuk beszélt az oltás lehetőségéről a gyermekkel. Kicsivel többen, 57 százaléknyian vallják azt, hogy kikérik a gyermek véleményét is az oltásról.

Az oltás elutasításának hátterében meghúzódó okok lényegében ugyanazok, amelyek alapján a szülők a saját oltakozásukat is elodázzák:

nem bíznak a sebtében kifejlesztett oltásban, továbbá félnek a mellékhatásoktól.

Ha ezen változtatni szeretnének a hatóságok, akkor szükség lesz a szakértők meggyőző erejére, akik elmagyarázhatnák a szülőknek, miért fontos leküzdeni az oltással kapcsolatos félelmeket – állapítja meg az IRES, mely szerint az eredményeken meglátszik a szülők paternalista hozzáállása. Ez abban mutatkozik meg, hogy a szülők többsége nem kérdezi meg a gyermek álláspontját az oltásról, hanem féltő szeretetből, önhatalmúlag dönt róla.

Mindez nem jelenti azt, hogy a szülők nem aggódnának gyermekük jövőjéért: elsősorban a nők és az alacsony képzettségű, illetve a fiatal szülők, a vidéken élők, az erdélyiek és a bánságiak körében jellemző az aggodalmaskodás. A válaszadók sokkal jobban féltik a családtagjaik (45%) vagy a gyermekük (41%) egészségét, mint a saját magukét (34%). A megkérdezetteknek kevesebb mint a fele tart attól, hogy a fizikai jelenléttel zajló oktatás miatt gyermekük megfertőződhet.

A megkérdezettek 14%-a válaszolta azt, hogy gyermekük jelenleg távoktatásban részesül,

ami a pedagógusok alacsony átoltottsága miatt szükséges. Az iskolába bejáró gyerekek szüleinek 40%-a nem fél attól, hogy az órákat megtartó pedagógusok nem immunizáltak. A felmérés elvégzésekor az 5-11 év közötti gyermekek szüleinek 14%-a oltáspárti, 6% bizonytalan, 80% határozottan a gyermek oltása ellen van.

A 12 és 18 év közöttiek esetében kicsit más a helyzet, hiszen ők már régóta oltakozhatnak. A szülők 26%-a tisztában van azzal, hogy kik nem éltek az oltás lehetőségével az osztályon belül. 37%-uk válaszolta azt, hogy az osztálytársak be vannak oltva, 34%-uknak nincsenek erre vonatkozó információik, mindössze 1% nyilatkozta azt, hogy mindenki be van oltva az osztályból.

Fontos adatnak tűnik, hogy a kamaszok szüleinek 19%-a mondott igent eddig az oltásra – legalábbis a megkérdezett alanyok közül. Egy nemrég végzett hasonló felmérésben még 16% volt az arány. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, városon élő szülők az átlagnál könnyebben elfogadják az oltást, akárcsak a Moldvában élő alanyok is.

Az oltás mellett döntő szülők 74%-a az egészségügyi szempontokat tartotta szem előtt,

Hirdetés

12% a gyermek kérésére, míg 12% a különböző előnyökért és a jelenléti oktatásért hagyta jóvá az oltást. Kik hozták meg a döntést a gyermek immunizálásáról? 25% vallotta azt, hogy a gyermek döntött, 14% pedig azt, hogy a szülők és a család. Az esetek többségében (61%) közös döntés született.

A 12 és 18 év közötti, oltatlan gyerekek szülei közül 21% a mellékhatások, 19% a bizalom hiánya miatt döntött az oltás elutasításáról. 7% szerint a gyerekeknek nincs szükségük oltásra, 5% pedig semmilyen magyarázattal nem szolgált arra, hogy miért nem engedélyezi a gyermeke immunizálását.

Az 5-18 év közötti gyermekből tízből négy volt eddig legalább egyszer tesztelve, tízből egy már túlesett a fertőzésen ( a 12 és 18 év közöttiek esetében 14%-os az arány).

A szülők kétharmada támogatja az időszakos tesztelést,

akár azt is, hogy a tesztet otthon végezzék el, de alig 32% ért egyet azzal, hogy a pedagógusok teszteljék a diákokat. Ugyanezek korcsoportban ötből egy szülő vallotta azt, hogy túlesett a fertőzésen, körülbelül felük nem élt az oltás lehetőségével. Érdekes, hogy a 12 és 18 év közötti gyerekek szülei körében magasabb az átoltottság, mint az 5-11 korcsoport szülei körében.

Akik eddig nem oltották be magukat, azok ezután sem mutatnak hajlandóságot: a 5-11 év közötti gyerekek szüleinek 83%-a, a 12-18 év közötti gyerekek 77%-a hallani sem akar az oltásról, és saját bevallásuk szerint senki sem győzheti meg őket az oltás fontosságáról.

A teljes felmérés itt böngészhető (román nyelven).

Hirdetés