Távoltartási végzést kaptak a házastársak, miközben egy fedél alatt élnek – hírek kedden

Hétszer számolták újra a voksokat Maroskecén, mindannyiszor döntetlen maradt az állás. Kigyúlt egy szivattyú a cernavodăi atomerőmű 2-es blokkjánál.

Hirdetés

Nem mehet három méternél közelebb egymáshoz a férj és feleség, hiába szűk az előszoba

Meghökkentő bírósági döntés született annak a Iaşi megyei ciureai házaspárnak az ügyében, amelyben a férj és a feleség is kérvényezte, védjék meg egyiküket a másiktól. Furcsa módon a bírák nem tisztázták, ki a bántalmazó és ki az áldozat, és a következő döntést hozták: a férfinak és a nőnek legalább három méter távolságot kell tartaniuk egymástól, amikor mindketten a közös lakásukban tartózkodnak, házon kívül pedig ötven méterben állapították meg a biztonságos távot.  

A bíróság megtiltotta, kapcsolatba lépjenek egymással, beleértve a telefonos és posta kapcsolatfelvételt is. A nőnek emellett legalább ötvenméteres távolságot kell tartani a férje által üzemeltett üzlettől. A bírósági döntés három hónapig érvényes, azt a felek fellebbezés nélkül elfogadták. Nem sokkal később a nő panaszt nyújtott be, amelyben a férjét a távoltartási rendelet megszegésével vádolta, és kérte, hogy lakoltassák ki a közös otthonukból. 

A feleség kérését a helyi rendőrség is támogatta, mivel úgy ítélték meg, hogy a házastársak további együttélése sérti a bírósági határozatot. A bíróság nem adott helyet a panasznak, mivel megítélése szerint nem bizonyított, hogy a férj veszélyeztette volna a felesége testi, lelki épségét, és a házastársi ellentétek nem elég súlyosak ahhoz, hogy bármelyik fél kilakoltatását elrendeljék.  

„A családon belüli nézeteltérések, amelyek állandó verbális konfliktusokat generálhatnak, csak a családtagok közötti összeférhetetlenségi állapotot igazolják, amely szükség esetén akár pszichológiai mediáció keretében nyújtott szakszerű segítséggel is feloldhatók”

– közölte a bíróság, hogy miért nem rendel el fizikai korlátozó intézkedéseket.

Ahol a szavak elfogynak ott a fizikai agresszió veszi át a kommunikáció helyét, így reméljük, hogy a bíróság alapos, megfontolt és körültekintő volt a döntéshozatalkor.

Döntetlen eredmény született a maroskecei polgármesterválasztáson   

Hiába tartottak helyi önkormányzati választásokat, polgármester nélkül maradt Maroskece. A szavazatszámlálást követően ugyanis 431-431 arányú szavazategyenlőséget állapítottak meg az újabb mandátumért induló szociáldemokrata jelölt és a Jobboldali Erő és a Népi Mozgalom választási szövetség jelöltje között. Biztos, ami biztos, hétszer számolták újra a szavazatokat, de nem változott az állás.  

Mint ilyenkor lenni szokott, megindultak a vádaskodások a felek között. Mihai-Dan Fărcaș, a Jobboldali Erő Maros megyei elnöke kemény versenyről beszél, zűrzavart emlegetett, amiért sok választási szövetség indult, és ahogy a szavaiból kihámoztuk, a választópolgároknak a bőség zavarával kellett megküzdeniük, miközben böngészték a szavazólapot.  

Az ellenzéki jelölt, Daniel Bega azzal vádolja a maroskecei polgármesteri hivatal munkatársait, hogy a választásokat megelőző néhány hónapban kérvényeztek ideiglenes tartózkodási engedélyt, miközben Ludason laknak, onnan járnak be dolgozni, és korábban utazási támogatásra is jogosultak voltak. Hozzátette: bánja, hogy nem jelezte ezeket a „választási célból” történő lakhelyváltoztatásokat.  

Hirdetés

Az újrázni készülő Emil Florin Mocan szerint a polgárok döntöttek, tiszteletben kell tartaniuk az eredményeket. A szociáldemokrata politikus hazug, mocskos ellenzéki kampányt emlegetve adta meg az alaphangját az újabb kortesidőszaknak, természetesen hangsúlyozva, hogy a saját kampánya tiszta volt, amit folytatni kíván, hogy befejezhessék a folyamatban lévő „nagyszerű” projekteket.  

Cáfolta ellenfele állításait, hogy tisztségeket ígért volna voksokért cserében, majd elmondta, tudomása szerint és a törvény értelmében két hét múlva, ortodox pünkösdkor ismét nekifutnak a polgármesterválasztásnak.

Reméljük másodjára sikerül dűlőre vinni a dolgot, és pártszínezettől függetlenül lesz, aki a megkezdett projekteket befejezze.  

Tűz volt a cernavodăi atomerőmű 2-es blokkjánál 

Kisebb tűz ütött ki kedden a cernavodăi atomerőmű 2-es blokkjánál, a turbina épületének alagsorában lévő szivattyúk egyikénél, a lángok más berendezéseket nem érintettek – közölte a Nuclearelectrica. 

A vállalat közleménye szerint a személyzetet evakuálták a turbina épületéből. Személyi sérülés vagy füstmérgezés nem történt. A kigyulladt szivattyút elkerítették, és a tűz okainak feltárása folyamatban van .  

A vállalat hangsúlyozta, hogy a kisebb tűz és a füstkibocsátás nem veszélyeztette a nukleáris biztonságot és nem érintette az áramtermelést, az erőmű névleges teljesítményen és normál paraméterekkel működik.  

A katasztrófavédelmi felügyelőség utóbb megerősítette, hogy személyi sérülés nem történt, a tüzet lokalizálták és megakadályozták a terjedését, a lakosság biztonsága nem volt veszélyben. Közleményük szerint az oltásban négy tűzoltóautó és 23 tűzoltó vett részt. 

Hirdetés