Tanügyminiszter: attól, hogy egy osztályban fertőzöttet találnak, még beírhatják hiányzónak, aki emiatt nem megy iskolába (FRISSÍTVE)

Mert azt az egészségügyi hatóságok hivatalosan állapítják meg, ki számít kontaktszemélynek.

Hirdetés

Frissítés:

Az oktatási minisztérium közben közölte: a múlt hét utolsó iskolai napján már 3095 iskolai osztály és óvodai csoport kényszerült a képernyők elé fizikai jelenlét helyett – ez országos szinten az osztályok 2 százalékát jelenti.

Nem fogadják el a hiányzást igazoló érvként, ha egy diák azért nem megy iskolába, mert az osztályban valakinél koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak – figyelmeztet Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A tárcavezető hétfőn este elmondta, a hiányzás csak abban az esetben elfogadható, ha az illető diákot a fertőzött közvetlen kontakjtaként azonosítják. Ez viszont a tisztiorvosi szolgálat (DSP) feladata, és hivatalosan kell jegyzőkönyvbe venni.

Vagyis csak az a diák maradhat otthon, akit hivatalosan elkülönítőbe küldenek, a többiek esetében pedig beírják a hiányzást.

A miniszter szerint ha a diákok betartják az előírásokat – például helyesen viselik a maszkot -, akkor nem minősülnek automatikusan közvetlen kontaktszemélynek.

Csak azok a diákok maradhatnak otthon akkor is, ha nem közvetlen kontaktok, akik a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak.

Mint ismert, hétfőtől módosult a jelenlétiről online oktatásra való áttérés szabályozása: már nem az iskolai alkalmazottak átoltottsága a mérvadó, hanem akkor kell bezárni az iskolákat, ha egy megyében a koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi ágyak kihasználtsága meghaladja a 75 százalékot.

Egy osztály pedig akkor tér át online oktatásra, ha az eddigi egy helyett három diák megfertőződik.

Cîmpeanu egyébként foggal-körömmel védi a jelenléti oktatás fenntartását, még amellett is, hogy a koronavírus omikron variánsa jóval fertőzőbb a korábbiaknál, és a gyerekeket is könnyen megfertőzheti.

Hirdetés

A miniszter azzal érvel, hogy

még mindig háromszor kevesebb a kórházakban ápolt koronavírusos gyerekek száma a felnőttekéhez képest.

Ráadásul az omikron kevésbé súlyos tüneteket okoz, így általában véve is kevesebb fertőzöttet kell kórházba vinni – már csak ezért is döntöttek úgy, hogy a jelenléti oktatást a kórházi ágyak kihasználtságához kötik.

Elismeri persze, hogy a megfertőződés esélye nem csekély, de ennek megelőzésére a hatályos járványügyi intézkedések szigorú betartását javasolja.

Arra a kérdésre, milyen osztályzatot adna az iskolák biztonságára egy 1-től 10-ig terjedő skálán, Cîmpeanu jelezte: iskolánként eltérhet a helyzet, ezért 7,60-tól 8,20-ig terjedő osztályzatot adna a jelenlegi szintre.

Megjegyezte: ha sikerült volna időben beszerezni az iskolai nyálteszteket, akkor 9-es körüli osztályzatot adna, ha sikerülne folyamatosan tesztelni a diákokat, 9,50 lenne az átlag.

Ha azonban szakszerűen védekeznek – viselik a maszkot, betartják a higiéniai szabályokat, és ami a legfontosabb, beoltatják magukat – akkor a biztonság közelíti a 100 százalékot.

 

Hirdetés