Tamás Sándor: nem felelnek meg a valóságnak a Kovászna megyei EU-s pályázatokról szóló minisztériumi közlések

A Kovászna megyei önkormányzat összesítése szerint Háromszék sokkal több pénzt hívott le, mint amennyi a minisztérium honlapján megjelenik.

Hirdetés

Az európai uniós alapokért felelős minisztérium hivatalos adatai alapján hétfőn megírtuk, hogy Romániában Kovászna megye sereghajtónak számít az uniós pályázatok lehívásában, ha a szerződések számát és összértékét hasonlítjuk össze megyei szinten.

A minisztérium Kovászna megyét az utolsó helyre sorolta be 68 szerződéssel és 482 millió lej lehívásával. Erre reagált a Maszol-nak Tamás Sándor megyei tanácselnök, aki meglepődve a minisztériumi közléseken, a megyei önkormányzat összesítésével cáfolta az adatokat. Ezeket összevetette a Központi Fejlesztési Régió adataival is.

Számításai szerint:

  • a Kovászna Megyei Tanácsnak és a háromszéki városoknak 64 leszerződött vagy kivitelezés alatt álló uniós pályázata van több mint egymilliárd lej értékben;
  • a községek további 364 uniós pályázatot bonyolítanak le;
  • Sepsiszentgyörgy önkormányzatának 30 uniós pályázata volt, amelyek összértéke 600 millió lej (ez már önmagában több mint ami a minisztérium adatai szerint egész Kovászna megyére vonatkozóan megjelent);
  • Kézdivásárhely 14 uniós pályázatot nyert 130 millió lej értékben;
  • Kovászna város önkormányzatának 6 pályázata van közel 20 millió lej értékben;
  • és Barótnak 2 uniós pályázata van 7 millió lej értékben.

Mindezek alapján a tanácselnök megállapította, a minisztérium által közölt számok nem valóságosak, és leszögezte, jobban hisz a központi fejlesztési ügynökség nyilvántartásának, mint a minisztérium adatainak.

Hirdetés