Találja ki, mekkora-romániás ajándékot vitt az AUR-os George Simion Klaus Iohannisnak!

Miközben verset is mondott neki a kormányalakítási konzultáción. Arról, hogy két halott találkozik.

Hirdetés

A hétfői szent nap azzal telik kis hazánkban, hogy a választási győztes pártok Klaus Ionopot Iohannis álkisebbségi államelnök elé járulnak, kormányalakítási konzultáció végett.

Így tett a maga során az idei parlamenti választás vérnackó meglepi-pártja, az AUR is. A meglehetősen színes küldöttség (George Simion, Adrian Târziu, Diana Șoșoacă, régi barátunk, Dan Tanasă és Ringo Dămureanu) azzal indított, hogy elkésett a találkáról, amely egyébként röpke 10 percet tartott.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a küldöttek többek közt elárulták, hogy azért késtek el, mert kicsit sétáltak előtte. Amúgy csak és kizárólag azért mentek el a Cotroceni-palotába, mert így kéri az illem. Ez azért derék!

Na és most jön a cuki! George Simion ajándékot vitt Ionopot elnöknek. Át is adjuk neki a szót:

„Átadtam Iohannis elnöknek egy Nagy-Románia térképet, a teljes Romániáét, a Dnyesztertől a Tiszáig, úgy, ahogy azt Mihai Eminescu ránk testálta. A térkép nagyon zöld volt. Nagyon sok erdőnk volt. És vészjelzést adtam Románia erdőségeire vonatkozóan.”

Hirdetés

Aha. Minden világos, nem? A román erdők eltűntek, a Dnyeszterrel meg a Tiszával együtt.

Na de itt még nincs vége. A találkán Simion mester szavalt is. Mégpedig egy részletet Octavian Goga egyik verséből. (Hadd jegyezzük meg, hogy Simion kedvenc költője, Goga úr nem csak versfaragó volt, hanem a korabeli román állam művelődési minisztere, államminisztere, belügyminisztere, majd miniszterelnöke is, és hát nem ment a szomszédba egy kis antiszemitizmusért, továbbá náciszimpátiáért.) A vers címe Argeșben eltemetve, és nagyjából arról szól, hogy két halott uralkodó találkozik és rájönnek, elveszett a haza. Nos, ebből a versből szavalt Simion úr egy részt, amelyben a költő arról beszél, hogy nagyon rövid ideig tartott a két koronás halott találkozója (10 perc?), és hogy az egyik halott büszkén és némán állt (na vajon kire vonatkozik ez?), ebből pedig a másik halott megértette, hogy elveszett a haza (itt feltehetően saját magára gondolt a szavaló).

Tudtuk, hogy érdekes jeleneteknek leszünk tanúi az AUR választási győzelmét követően. Nos, az aranyos párt egyelőre nem okoz csalódást.

Hirdetés