Szorul a hurok Mexikóban a román bűnbanda körül, amely miatt napokig szívattak több száz romániai turistát

Több tucatnyi bankszámlát zároltak.

Hirdetés

Bár ez valószínűleg nem nagyon vigasztalja azon romániai turistákat, akiket múlt héten rövid úton hazazsuppoltak a mexikói hatóságok Cancúnból egy honfitársaik által létrehozott bűnbanda disznóságai miatt, a mexikói illetékesek tudatták, hogy lassan szorul a hurok a bűnözők körül.

Mint megírtuk, a sokat mondóan csak Cápának becézett Florian Tudor (képünkön) és román társai még mexikói léptékkel mérve is nagyszabású bűncselekményeket követtek el a közép-amerikai országban.

Most azonban az illetékes mexikói hatóság, a Pénzügyi Megfigyelési Egység vezetője bejelentette: az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájával (FBI) közösen folytatott nyomozás eredményeként 79, a román bűnbandához köthető személy és cég bankszámláját zárolták.

Emellett a héten feljelentést tesznek a legfőbb ügyészségen Tudor és bűntársai ellen pénzmosás vádjával.

Az FBI még tavaly februárban kereste meg a mexikói illetékeseket, hogy kövessék nyomon Tudor és két alvezére, Adrian Constantin Tiugan és Adrian Ninel Enăchescu pénzügyi tranzakcióit.

Ennek nyomán számos belföldi és nemzetköz ügyletet regisztráltak, amelyek kolosszális összegeket mozgattak meg.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a banda legalább évi 240 millió dolláros törvénytelen pénzforgalomban érintett globális szinten.

Hirdetés

A nyomozás középpontjában egy Adrian Constantin Tiugan által 2013-ban létrehozott cég áll – nevezett úriember ellen egyébként több nemzetközi elfogatóparancs és érvényben van olaszországi és vatikáni bankautomaták kirablása miatt.

Az általa egy szintén román nemzetiségű, drogcsempészetben érintett személy személyi adatait felhasználva alapított cég 2014-ben szerződést kötött a Multiva Bankkal bankautomaták telepítéséről.

A bankautomatákat aztán a banda tagjai meghekkelték, és rengeteg pénzt 1,2 milliárd dollárt – loptak le a Mexikóba utazó turisták számláiról 2014 és 2019 között.

De most úgy tűnik, nem sokáig élvezhetik már az ebül szerzett mesés vagyont.

Hirdetés