Szó sincs szegregációról, tévesen értelmezik a törvényt a váradi iskolabotrányban

Helyi szinten mindenki egyetértett a magyar diákokat érintő kérdésben, mire az iskolán kívülről előkapták a szegregációs vádakat. A püspök, az iskola magyar aligazgatója és a magyar szülői szövetség közösen utasította vissza vádakat és öntött tiszta vizet a pohárba.

Hirdetés

Fontos adalékokkal egészítette ki a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozatos osztályainak elköltöztetése kapcsán kirobbant botrányt Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke, aki az iskola aligazgatójával és a magyar szülői közösség képviselőjével közösen, egy román nyelvű Facebook-bejegyzésben utasította vissza a szegregációs vádakat.

Szerintük a szegregációellenes minisztériumi rendelet egyértelműen megfogalmazza, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén történő oktatási egységek szervezése nem minősül szegregációnak, így a Bihar megyei tanfelügyelőség téves értelmezéséből fakad a kialakult helyzet.

Az ügyben eljáró valamennyi fél a helyi közösség érdekét nézve, jóhiszeműen járt el. A magyar osztályoknak a református egyház által felajánlott épületbe való elköltöztetésével mindenki egyetértett, az iskolán kívülről azonban szegregációt kiáltottak, ezért augusztus végén egy minisztériumi bizottság megvizsgálta a költözés ügyét, végül nem járulva hozzá a magyar osztályok költözéséhez.

Valakik ráütöttek az egyház kinyújtott segítő kezére, értékelte a gesztust Csűry István püspök az MTI megkeresésére.

De miről is szól a botrány?

A nyilatkozat aláírói időrendi sorra veszik a fontos dátumokat: a református püspökség 2021-ben vásárolta meg az épületet, ahol diákotthont és szegénykonyhát szeretett volna létrehozni. 2021 februárjában a magyar közösség, az iskola tanári és szülői közössége, valamint az önkormányzat részéről is megkeresték a püspökséget, hogy változtasson a terveken, bocsássa a magyar diákok rendelkezésére az ingatlant, amibe belementek. 2021 márciusában az egyház díjmentesen haszonkölcsönbe adta a saját költségén felújított és bebútorozott épületet.

Hirdetés

Ahhoz, hogy augusztus végén kiderüljün, hogy a magyar gyerekek mégis a központi épületbe lesznek kénytelenek járni, mert a Bihar megyei tanfelügyelőség így döntött. Ráadásul a román és magyar szülők nagy közös meglepetésére az iskola diákjai két váltásban kezdik az új tanévet.

Az előzményekről itt írtunk bővebben.

Hirdetés