Már Váradon is akadályozzák, hogy az egyik iskola magyar diákjai új épületbe költözzenek

Bukarest inkább járatná két váltásban a gyerekeket iskolába, mintsem a magyar diákok máshová járjanak.

Hirdetés

A nagyváradi Nicolae Bălcescu Gimnázium nyolc magyar osztálya számára a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ingyen biztosít egy felújított, a célnak tökéletesen megfelelő ingatlant, de Bukarest nem hagyta jóvá, hogy a diákok az új épületben kezdhessék hétfőn a tanévet.

Az önkormányzat és az egyházkerület még márciusban aláírta a szerződést az iskolaépület ingyenes használatáról, helyi szinten ezzel le is lett volna tudva a dolog. Az önkormányzat jól járt volna, mert nem kell bért fizessen az egyháznak, nem úgy, mint a központi épület esetében – ezt Florin Birta polgármester is elismerte a szerződés aláírásakor.

Mivel az egyházi épület oktatási hálózatba való integrálásához minisztériumi rendelet szükséges, a helyi egyezségbe beleszólt Bukarest is, szegregációra hivatkozva megtagadta az új oktatási helyszín engedélyeit, mert az egyház kikötése értelmében csak magyar gyerekek járhatnának oda.

A csavar az egészben, hogy a központi épületben óriási a helyhiány, ezért az iskola vezetősége pár nappal az iskolakezdés előtt úgy döntött, hogy két váltásban fognak járni a gyerekek. A döntéssel sem a magyar, sem a román szülők, de a pedagógusok sem értenek egyet, ezért sztrájkot készülnek szervezni, ami tovább bonyolítja az ügyet.

Hirdetés

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület egyelőre nem foglalt álláspontot, közleményt fognak küldeni a témában, ígérték.

További részletek a Krónikán.

Hirdetés