Szintet léphet a székely foci: göröngyös úton, de Európa felé tart a Sepsi OSK (VIDEÓval)

Egyre közelebb kerül Diószegi László klubelnök álmához, a nemzetközi kupaszerepléshez a Sepsi OSK focicsapat. Lássuk, hogyan – és pontosan hová – juthat ki Európába a háromszéki labdarúgás.

Hirdetés

Hat fordulóval a rájátszás vége előtt a Sepsi OSK a Liga 1 negyedik helyén áll, öt ponttal előzve meg a FC Botoșani-t, amely szombat délután éppen a következő ellenfelük lesz. A hatodik Academica Clinceni, amelyet éppen szerdán győzött le 1–0-ra a Sepsi, nem ellenfél, mivel nem kért európai szintű klublicencet a következő szezonra.

A legutóbbi meccs összefoglalója:

Innentől kezdődhet az esélylatolgatás

A harmadik Universitatea Craiovát behozni viszont, ha nem is reménytelen, de nehéz feladat: a Sepsi négy ponttal van lemaradva, de az oltyánoknak a cikk írásakor eggyel több meccsük is volt hátra. A román bajnokság negyedik helye viszont önmagában még nem ér európai kupaszereplést, ahhoz két feltételnek kell teljesülnie:

  1. Az első három közül nyerje meg valaki a Román Kupát. Ott viszont a FCSB és a Kolozsvári CFR már nincs versenyben, szóval a Sepsi nagyon kell szurkoljon a Craiovának. Jó hír, hogy fél lábbal már a döntőben van az Universitatea, amely az elődöntő első meccsén 3–0-ra verte a második ligás Viitorul Târgu Jiut-t;
  2. Ha a Craiova viszi a kupát, a negyedik romániai kupacsapatról egy idén bevezetett osztályozó dönt. Előbb az alsóházi rájátszás két legjobbja (jelen állás szerint a Chindia Târgoviște és a FC Argeș) küzd meg egymással, és ennek győztesével játszik majd a harmadik vagy – craiovai kupasiker esetén – a negyedik helyezett, a győztes pedig mehet az Európai Konferencia Ligába (EKL).

De mi is ez az Európai Konferencia Liga?

Röviden: az UEFA új versenysorozata, célzottan közepes és gyenge európai bajnokságokra szabva. Mivel a topligák csapatainak – hiába született eleve holtan a Szuperliga – lassan már nemcsak a Bajnokok Ligájában, hanem az Európa Ligában is derogál a kisebb országok csapataival játszani, ezért az UEFA gyakorlatilag kettévágta utóbbi sorozatot.

Az EL-be ezentől a BL-selejtezőkből kieső csapatok mellett csak a 15 legerősebb európai bajnokság delegálhat csapatokat, a többiek dobogósai és kupagyőztesei pedig mehetnek az EKL-be. Az EKL-be viszont az öt topligának (angol, spanyol, német, olasz és francia bajnokság) csak egy-egy hely jut, a további tíz legerősebbnek 2-2, a többinek pedig fejenként három.

Négykörös selejtezővel lehet eljutni a csoportkörig, ahol összesen 32 klub szerepel majd

Hirdetés

– a másik két kupasorozattal ellentétben itt nincsenek egyből főtáblás együttesek: 22 az EKL selejtezőiből jut be, a másik tíz helyet az EL utolsó selejtezőkörében kieső csapatok kapják. Az egyenes kiesése szakaszba pedig becsatlakozik még az EL csoportkörének nyolc harmadik helyezettje is – azaz ez is egy első látásra ugyanolyan túlbonyolított rendszer, mint a Nemzetek Ligája.

Románia UEFA-koefficiense alapján három párharcot kell nyerni a csoportkörig,

mivel a Liga 1 csapatai a második selejtezőkörben kezdenek. Néhány topcsapat még lecsúszhat ide, jelen állás szerint például a Liverpool, a Bayer Leverkusen, a Lazio vagy a Fenerbahce is ide kerül, de a kelet-európai klubok számára valamivel több sikerélménnyel és bevételi lehetőséggel kecsegtető sorozatnak tűnik, mint az topligás klubok által egyre komolyabban vett EL. Az első szezon döntője Tiranában lesz.

Sepsiszentgyörgyön a csapat immár egyértelműen a Liga 1 élmezőnyébe tartozik, és az új stadion is kész lesz a nyárra – minden adott tehát hogy újabb szintet lépjen Diószegi László csapata, és ezáltal a székelyföldi foci. Végezetül itt egy friss videó az új sepsiszentgyörgyi stadionról:

Hirdetés