Szemrebbenés nélkül orozza vissza a Bánffy-erdőket a román állam

Újabb három erdőtől fosztották meg jogerősen Bánffy Dániel örököseit. Bár az erdőket korábban visszaszolgáltatták nekik, soha nem vehették ténylegesen birtokukba.

Hirdetés

Ha egyetlen példán keresztül kellene szemléltetni, hogy milyen aljas rágalmakkal forgatta ki vagyonukból az erdélyi nemeseket a kommunista Románia, majd harminc évvel a kommunizmus bukása után milyen mechanizmusokkal akadályozza azt, hogy az örökösök visszakaphassák az elkobzott vagyont, akkor a Bánffy-erdők körüli hercehurca kiválóan alkalmas erre.

Mintegy 800 hektár erdőért és szántóföldért folytatnak szélmalomharcot Bánffy Dániel örökösei, s bár a vagyon egy töredékét hosszan tartó pereskedés árán sikerült jogerősen visszaszerezni, az állam nem hagyja magát, és az elmúlt években sorra visszaállamosította ezeket.

A csütörtöki nap folyamán újabb rossz hírt kaptak az örökösök: a Fehér megyei törvényszék harmincöt hektárnyi erdő birtoklevelét érvénytelenítette, ezzel gyakorlatilag visszaállamosítva az egyszer már visszaszolgáltatott, Magyarlapád területén található erdőket. A Fehér megyei prefektúra összesen hét pert indított a Bánffy-örökösök ellen, ebből négy esetben a mostanihoz hasonló döntés született 2018-ban.

Fehér megye prefektusa – akárcsak más megyék prefektusai – a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) által kibocsátott dokumentumra hivatkozott. Azzal érveltek, hogy Bánffy Dániel vagyonát nem a kommunista rezsim államosította jogtalanul, hanem egy bírói döntés eredménye a vagyonelkobzás. Bánffy Dánielt ugyanis 1952-ben nyolc év kényszermunkára és tíz év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekre való felbujtás miatt.

Hirdetés

Csakhogy maga a büntető eljárás egy mintaszerű koncepciós per volt. Ráadásul a leszármazottak szerint Bánffy Dániel vagyonát 1947–1948-ban államosították, így az 1952-es ítélet kimondásakor már nem volt vagyon, amit elkobozhatott volna tőle a román állam. És az sem mellékes körülmény, hogy a vádak alól 1946-ban, a kommunista befolyástól még független kolozsvári táblabíróság felmentette Bánffy Dánielt.

Ennek függvényében nehéz megfelelő jelzőt találni a jelenleg zajló visszaállamosítási folyamatra, de hogy aljasabb módszerrel csinálják, mint a kommunisták, az is biztos…

Hirdetés