Százezer eurós jutalom helyett bűnvádi eljárást kapott a nyakába egy férfi, aki értékes ókori sisakot talált

Mert a rendőrség nem állt a helyzet magaslatán.

Hirdetés

A rendőrség hathatós közreműködésével – mondjuk ki nyugodtan: balféksége miatt – csúszott ki egy elképesztően értékes ókori lelet – egy 2500 éves korinthoszi sisak – megtalálójának a kezéből a szerencse. Olyannyira, hogy a megtalálónak járó, mintegy 100 000 eurós jutalom helyett bűnvádi eljárás indult ellene.

Az 51 éves Iași megyei férfi esete azt követően került nyilvánosságra, hogy a Neamţ megyei rendőrség házkutatást tartott nála, mivel nem jelentette be az értékes műkincs megtalálását a törvényben előírt 72 órán belül.

A férfi viszont azt mondja: a sisakot még három évvel ezelőtt találta fürdés közben, amikor a Szeret folyóban lubickolt.

Mivel sejtette, hogy értékes leletről van szó, és arról is tudomása volt, hogy ilyenkor a megtalálónak valamilyen jutalom is járt, a sisakot bevitte a falusi rendőrőrsre.

Az ügyeletes rendőrnek azonban fogalma sem volt, hogy mi a teendő, ezért aztán nem tudott semmilyen tanácsot adni.

Ennek nyomán a megtaláló – saját bevallása szerint – hazavitte a sisakot, és elraktározta a padláson.

De akkor hogyan jutott utólag a rendőrség tudomására, ha korábban kolláégájuk ennyire tökéletlen volt?

Nos, mint kiderült, a történet egy kicsit másképp szól.

A sisakot még 2014-ben találták meg. A megtaláló először valóban elvitte a rendőrségre, és az ügyeletes rendőr valóban nem tudott neki értelmes tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen.

Hirdetés

Ennek nyomán saját szakállára elkezdett vevőt keresni rá, de egy potenciális vásárlóval nem tudott megállapodni az árban, ezért aztán meghirdette a sisakot a Facebookon.

Azóta azonban senki sem jelentkezett, így a hirdetést újra megosztották 2020-ban – ekkor tűnt fel a sisak a hatóságoknak, és ennek nyomán tartottak házkutatást a férfinél a Neamţ megyei rendőrök.

Pedig régészek szerint a sisak igencsak különleges, így értéke 400 000 euró is lehet. A megtaláló ennek 30 százalékára lett volna jogosult, illetve kiemelkedően értékes lelet esetén az érték további 15 százalékát is hozzácsaphatják a jutalom összegéhez.

Ez jó 100 000 euró lehetett volna.

Csakhogy egy fogalmatlan vidéki rendőr, illetve a saját határozatlansága miatt – a rendőr tanácsa nélkül is elvihette volna egy múzeumba megnézetni a sisakot – most ahelyett, hogy azon gondolkodna, mire költi a jutalmat, a lelet bejelentésének elmulasztása miatti büntetőeljárás miatt fájhat a feje.

A tanulság: ha ön olyasmit talál a folyóban lubickolva, vagy esetleg a kiskertben ásva, amiről azt gyanítja, hogy akár értékes is lehet, ne a rendőrségre vigye.

Hanem egyenesen a legközelebbi múzeumba.

Hirdetés