Szatmáron is beindulhat a koronavírus-tesztelés, már nem kell Kolozsvárra küldeni a mintákat

Elviekben a héten lefuttatják az első teszteket.

Hirdetés

hír érkezett Szatmárnémetiből, ahol a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház megkapta az egészségügyi minisztériumtól az engedélyt egy tesztelőlabor működésére. A döntés immár megjelent a Hivatalos Közlönyben is, így a héten már lefuttathatják az első teszteket. Eddig a Szatmárhoz legközelebbi nagyvárosok tesztelési központjait használták, főleg Kolozsvárra küldték a mintákat. Mivel már nem kell más városokba küldözgetni a mintákat, lerövidül a várakozási idő.

A labor kialakítására, a készülékek és egészségügyi felszerelések beszerzésére a Szatmár Megyei Tanács a saját költségvetési keretéből használt fel 600 ezer lejt. A kórház a laborral az Országos Egészségügyi Program részesévé vált, tehát anyagi támogatásban is részesülhet. Ezzel együtt fontos feladatot is magára vállalt, ugyanis kötelessége feldolgozni a megyei közegészségügyi igazgatóság és a mentőszolgálat által begyűjtött mintákat, de más megyékből érkező kéréseknek is eleget kell tennie.

Már csak az a kérdés, hogy lesz-e elegendő tesztanyag a minták feldolgozására.

Nem hivatalos adatok szerint Szatmár megyében eddig öt igazolt koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ebből egy személy meggyógyult, egy pedig meghalt.

Hirdetés