Szakmai vita nélküli, üres kirakat-rendezvényeken dől el, milyen lesz az oktatás jövője Romániában

Talán nem ártana, ha korrupcióval gyanúsított PNL-s elöjárók helyett a szakma kapna most szót.

Hirdetés

Kevesebb mint egy hónap múlva, szeptember 5-én kezdődik az új tanév, mely nemcsak ötmodulos szerkezetével tér el a megszokottól. Az iskolák működését meghatározó keretszabályzat módosítása miatt tartogat pár meglepetést minden érintett félnek. A diákok kicsapása például már nem lesz megengedett, megszűnnek a félévi dolgozatok, a pedagógusok tantárgyanként egyszer zárnak évet, ugyanakkor a szülők nem gyűjthetnek osztálypénzt, hogy figyelmességekkel lepjék meg csemetéjük oktatóit – csak hogy néhány sokat ígérő változást emeljünk ki.

Ezzel párhuzamosan formát öltött a Képzett Románia nevű hosszú távú oktatási projekt is, melyet évekkel ezelőtt Klaus Iohannis államfő kezdeményezett, és az oktatási környezet radikális reformjára tesz kísérletet. Mivel ez hosszú évekre meghatározhatja, hogyan alakul az oktatás jövője Romániában, fontos, hogy a szakma véleményt alkosson róla. Az oktatási minisztérium éppen ezért szereti hangoztatni, hogy a törvénycsomagot 10 ezer személy véleményének, javaslatainak figyelembevételével dolgozták ki, illetve 35 napon át tartják közvitán, hogy alakulhasson ki róla párbeszéd.

Sajtóbeszámolók szerint a PNL-s Sorin Cîmpeanu vezette szakminisztérium által szervezett oktatási fórumok valójában a nemzeti liberálisok kirakat-rendezvényei, melyek nem teremtenek lehetőséget érdemi párbeszédre az oktatásról. A közvita 24. napján a PNL Iașiban szervezett konferenciát a témában, mindjárt hármat, csakhogy elmondhassa, az ötven oktatási fórumból hárommal többet letudott, írja az oktatási szakportál.

Az eseményen szót kaptak a PNL helyi képviselői is, akik inkább korrupciós botrányaikról ismertek, az oktatáshoz vajmi kevés közük van. Persze, ott volt Sorin Cîmpeanu miniszter, igaz, nem várta meg a végét, de még előtte ígéretet tett a korai iskolaelhagyás megállítására egy átfogóbb ösztöndíj-program keretében. 2023 januárjától átlagos 28 fős osztályból akár 12 diák is ösztöndíjban részesülhet – mondta.

Javaslatok, következtetések nem hangoztak el a felsőoktatásra vonatkozóan (sem), a plagizálás ismét forró tematikáját pedig rövidre fogták, mondván, a doktori disszertációk magas számára való tekintettel a plagizált dolgozatok száma elenyésző, tehát egy másodlagos problémáról van szó. Mint ismeretes, a témát különösen érzékenyen kezelik, amióta Nicolae Ciucă katonatiszt miniszterelnököt meggyanúsították, hogy doktori dolgozatának negyedét másolta.

Hirdetés

Lenne miről beszélni.

 

Hirdetés