Stop! A vásárt, ahova anno Ferenc József is ellátogatott, az utolsó pillanatban lefújták

Úgyhogy nem lehet se leányt mustrálni, se oltakozni, se miccsezni a Geina-tetőn.

Hirdetés

Beszámoltunk arról, hogy a híres geinai leányvásár szervezői oltáskampányt is hirdettek a miccs és sör mellé ezen a szombaton és vasárnap, a Geina-tetőn szervezendő hagyományos leányvásáron. Mert az van, hogy a környéken igen lankadt az oltakozási kedv.

Na és ehhez képest mi történt? Hát az, hogy a szervezők az utolsó pillanatban lefújták a banzájt. Nem lesz leányvásár, sör se, miccs se, és persze ingyenes oltás se.

Miért? A szélsőséges időjárás az oka. Az utóbbi napokban hatalmas felhőszakadások sújtották Fehér megyét, többek közt a Geina-hegy környékét is. Házakat, jószágot, autókat sodort el az ár. És a hétvégére is érvényben van a viharjelzés, ezért az illetékesek jobbnak látták visszavonulót fújni.

Érthető módon egyébként, hiszen a hagyományos vásárra (ahol lányt nem, minden egyebet feltehetően lehet vásárolni) több ezer ember szokott összegyűlni a környező megyékből és ha leszakad az ég, óriási lehet a balesetveszély.

Adalékként: a geinai leányvásárt 1816 óta bizonyíthatóan szünet nélkül megszervezték. Olyan híre kelt, hogy 1852-ben maga Ferenc József császár is kisétált a Geina-tetőre, hogy saját szemével nézzen szét (persze, valószínűleg nem lányt keresett, de hát sose lehessen tudni.) Az első elmaradt vásár éve 2016 volt, akkor szintén árvizek hiúsították meg az eseményt. Aztán 2020-ban a pandémia köpött a levesbe. Most meg itt állunk, ismét megfürödve.

Hirdetés