Sosem volt még ennyi fertőzött intenzív osztályon, de megugrott az elhunytak száma is

Közben a MedLife vizsgálatai szerint az elmúlt két hónap során nyolcszorosára nőtt a vírus brit törzsének előfordulási gyakorisága Romániában.

Hirdetés

Pénteken 6000 alá csökkent a napi esetszám: 5593 új fertőzöttet regisztráltak.

Az eredmény összesen 38 670 teszt (28 337 PCR- és 10 333 antigén teszt) elvégzése után jött ki, a pozitivitási ráta így 14,4% ami az utóbbi időszakhoz képest nem is olyan rossz.

Két rossz hír is van viszont: egyrészt nagyon sokan, 143-an haltak bele egy nap alatt a betegségbe, ami az utóbbi időszak szomorú rekordja, másrészt 1313-an vannak intenzív osztályon, ami a járvány kezdete óta abszolút rekordnak számít.



A kórházban ápoltak száma is tovább növekedett: péntekre már 11 632 embert kellett beutalni.

A lakosságarányos fertőzési ráta is egyre csak romlik: Bukaresttel együtt jelenleg már 9 megye van 3 ezrelék fölött – időközben Szilágy megye is visszakúszott a vörös küszöb fölé. Ilfov megye (6,37) közben megelőzte a régóta csúcstartó Temest (5,96).

Hirdetés

Két hónap alatt nyolcszorosára nőtt a brit törzs előfordulási gyakorisága

Úgy néz ki, lassan valóra válik, amit a szakértők korábban már megjósoltak: a koronavírus brit törzse kezdi átvenni a terepet a vírus többi variánsától. A MedLife ezúttal 94 mintán végezte el a genomszekvenálást, és 88 esetben derült ki, hogy a B.1.1.7 jelzésű, Angliában kialakult törzs okozta a megbetegedést. Ez azt jelenti, hogy kábé két hónap alatt az eredetinél jóval fertőzőképesebb variáns előfordulási gyakorisága nyolcszorosára nőtt, 12-ről 94%-ra. Jó hír viszont, hogy ezúttal egyetlen esetben sem mutatták ki a dél-afrikai, illetve brazíliai törzsek jelenlétét, ami azt jelzi, hogy ezek egyelőre lassabban terjednek Romániában. A genomszekvenálások során országszerte eddig összesen 469 esetben mutatták ki a brit, 3 esetben a dél-afrikai 2 esetben pedig a brazil vírustörzset.

Hirdetés