Kiss Gábor fotója / MTI

Sorra vörösödnek be Kolozs megyei a települések

Bánffyhunyadon és öt másik településen is zárják az iskolákat.

Hirdetés

Az elmúlt két hét adatai alapján újabb hat Kolozs megyei településen lépte át a 3-as küszöbértéket az ezer lakosra számított fertőzési ráta, így az iskolák áttérnek a vörös forgatókönyv szerinti működésre. Bánffyhunyadon (3,11), Apahidán (3,16), Kisbácsban (3,35), Kolozsborsán (4,43), Kajántón (3,14) és Alsógyékényesen (3,35) is online oktatásban részesülnek a diákok, ugyanakkor október 28-án, vagyis kedden éjfélkor egyéb korlátozások is életbe lépnek.

Kötelező lesz a védőmaszk viselete az utcákon is, zárnak a rendezvénytermek, a játéktermek, az éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóhelyek belső termei, a teraszokon egymástól két méteres távolságban, egy asztalnál legfeljebb hatan foglalhatnak helyek a vendégek, ugyanakkor a kluboknak/diszkóknak is tilos lesz bulikat szervezni.

Ezek az intézkedések múlt hét csütörtök óta érvényesek Kolozsváron, Désen, Aranyosgyéresen, Szászfenesen és Alsódetrehemen is. Széket és Tordaszentlászlót pedig szombattól helyezték vesztegzár alá, ki- és bemenni csak különleges engedéllyel szabad.

Az elmúlt 24 órában 199 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak a megyében, 1346 tesztből. Csak Bukarestben és Temes megyében volt magasabb a napi esetszám. A kórházakban jelenleg 513 fertőzött lábadozik (455 Kolozs megyei), az intenzív osztályokon pedig 37 súlyos beteget ápolnak (ebből 34 Kolozs megyei lakos). Eddig Kolozs megyében összesen 114-en haltak meg a koronavírus következtében, vasárnap óta egy beteg vesztette el a küzdelmet a vírussal.

Hirdetés