Fotó: Agerpres

Sok a kérdőjel a bukaresti kórháztűz után, két áldozatot még mindig nem sikerült azonosítani

A családtagoktól vettek DNS-mintákat, hogy kiderítsék a két szénné égett áldozat személyazonosságát.

Hirdetés

Péntek óta értetlenül áll az ország a bukaresti Matei Balș járványtani kórházban keletkezett tűzeset előtt, főleg azért, mert az egyik legjobban finanszírozott egészségügyi intézetben történt az emberéleteket követelő tragédia. Bár az épület nem rendelkezett végleges tűzvédelmi engedéllyel, rendszeresen ellenőriztették az elektromos hálózat, az oxigénellátó rendszer és a berendezés műszaki állapotát.

Miközben a családtagoktól vett DNS-mintákkal próbálják megállapítani a két azonosítatlanul maradt áldozat személyazonosságát, folyamatban van az ügyészek, törvényszéki szakértők és a petrozsényi bányabiztonsági intézet (INSEMEX) közös vizsgálata a történtek rekonstruálása érdekében. A fővárosi rendőrség gyilkossági csoportja átvette a szemtanúk, az orvosok és a hozzátartozók kihallgatását, míg a bukaresti törvényszéki ügyészség

gondatlanságból elkövetett emberölés miatt folytat nyomozást.

Amit eddig lehet tudni, hogy a helyszínen öten haltak meg: ketten szénné égtek, ketten szénmonoxid-mérgezésbe haltak bele, egy esetben szintén a szénmonoxid-mérgezés és a magas hő okozta halált. A hatodik áldozatnak nem voltak égési sérülései, ő szombaton egy másik kórházban vesztette életét. A hetedik páciens, egy 67 éves nő vasárnap halt meg. A halálos áldozatok száma hétfőn is nőtt, miután elhunyt egy 87 éves, súlyosan beteg férfi. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a halálát közvetlenül a tűzvész vagy betegség okozta – ez csak a boncolás után fog kiderülni.

A kórház menedzsere, dr. Maria Nițescu még mindig a történtek hatása alatt áll. Azt nyilatkozta, hogy december végi kinevezése óta megtett minden tőle telhetőt a kórházért, ha ennek ellenére a lemondását fogják kérni, akkor eleget tesz a kérésnek. Mivel az előzetes megállapítások szerint a tüzet egy elektromos melegítő okozhatta, az igazgató tisztázta: valóban a szükségesnél alacsonyabb hőmérséklet volt a kórházban. Már csak napok kérdése volt, hogy mikor üzemelik be az intézet saját hőközpontját.

Bár a pavilon épülete meglehetősen régi, az elektromos hálózatot nemrég cserélték le,

karbantartásával erre szakosodott céget bíztak meg, mely havonta ellenőrizte a rendszert. A legutóbbi éppen pár nappal a tragédia előtt volt esedékes. Az oxigénellátó rendszert decemberben helyezték üzembe. Amióta tart a járvány, a hússzorosára nőtt az oxigénigény a kórházban, ezért mindegyik ágyat rácsatlakoztatták az oxigénhálózatra. Ez elviekben csökkenti a tűzveszélyt, mert nincs szükség a továbbiakban palackokra. Mindezek tükrében egyszerűen érthetetlen, hogyan történhetett meg a tragédia – mondta az igazgató.

Hirdetés

A tűzvédelmi engedélyek körüli mizéria már évek óta tart a romániai kórházakban, az előző kormányok egészségügyi miniszterei tisztában voltak azzal, hogy bármikor bekövetkezhet egy tragédia a kórházakban. A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) jelentése szerint 2020-ban végzett kórházi ellenőrzések során több mint 3900 esetben észlelték a tűzvédelmi szabályok megsértését. Egy évvel korábban 27 kórháznál végeztek ilyen jellegű ellenőrzéseket, akkor 3729 szabályszegést észleltek.
Egyébként nagyon sok kórháznak nincs tűzvédelmi engedélye, és

gyakori probléma a tűzjelző rendszerek hiánya is.

A Piatra Neamţ-i kórháztűz óta a katasztrófavédelem ellenőriztette a kórházak intenzív osztályait, egy hónap alatt 1921 rendellenességet tapasztaltak, 1402 figyelmeztetést és 91 bírságot állítottak ki.

Hirdetés