Sínen az utóbbi évek legnagyobb energetikai üzlete, a román állam egymilliárd dollárért szerez meg egy gazdag gázmezőt

Most hagyták jóvá a tranzakciót, és jöhet az aláírás.

Hirdetés

Akár napokon belül nyélbe üthetik az utóbbi évek legnagyobb szabású energetikai tranzakcióját, miután a bukaresti energiaügyi minisztérium a Romgaz állami földgázkitermelő többségi tulajdonosaként a csütörtöki részvényesi közgyűlésen hivatalosan is jóváhagyta, hogy a cég átvegye az amerikai ExxonMobil részesedését a Fekete-tenger kontinentális talapzatán található Neptun Deep lelőhelyen.

A tárcának másodszor kellett összehívnia a közgyűlést a jóváhagyás végett, mivel az első, decemberre meghirdetett találkozó után gondok adódtak, a tárgyalások ideje alatt ugyanis újabb illetékek befizetésének szükségessége merült fel.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter ugyanakkor bejelentette: az ügy megoldódott, és a Romgaznak egy centet sem kell pluszban fizetnie.

A tranzakció értéke 1,06 milliárd dollár,

a Romgaznak pedig azonnal letétbe is kell helyeznie a 106 millió dollár értékű garanciát.

A bejelentések szerint a szerződést akár már május 3-án aláírhatják.

Az ügylet lényege, hogy a kontinentális talapzat alatt található földgáz kitermelését szabályozó úgynevezett offshore-törvény körüli, évek óta tartó maszatolás miatt, amely saját értékelésük szerint kedvezőtlen helyzetbe hozta a befektetőket, az amerikai Exxon jelezte, hogy kivonul, és eladja 50 százalékos részesedését a Neptun Deep lelőhelyből. Ezt vásárolja most meg a román állam a Romgazon keresztül.

A másik 50 százalék tulajdonosa az OMV Petrom.

Az ExxonMobil az OMV Petrommal együtt eddig mintegy 1,5 milliárd dollárt fektetett be a lelőhely kutatásába.

Mivel a vételár teljes összege nem áll rendelkezésre, a Romgaz részvényesi közgyűlése egyúttal azt is jóváhagyta, hogy egy vagy több banktól 325 millió eurós hitelt vegyenek fel.

Hirdetés

Virgil Popescu energiaügyi miniszter egyébként csütörtökön este arról beszélt: míg tavaly Románia csupán egyetlen úton, Oroszország irányából tudott import fölgázhoz jutni, mára létrejött egy alternatív útvonal is a balkáni régióban, amely Törökországból Bulgárián át vezet Romániába.

Ez persze önmagában még nem sokat ér, ha nincs benne gáz, de ezen is dolgoznak: a miniszter elmondta, hogy

Azerbajdzsánban, Katarban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben is tárgyalt gázvásárlási lehetőségekről.

Emellett az Egyesült Államoktól is szeretnének cseppfolyósított földgázt vásárolni, és a törökök és a bolgárok mellett a görögökkel is tárgyalnak a tranzitútvonalakról.

Románia szerencsés helyzetben van, mivel csak viszonylag kis mértékben függ az orosz gáztól, a miniszter szerint 20-25-28 százalékos arányban, de a cél az, hogy ezt a függőséget a lehető leggyorsabban és a lehető legnagyobb mértékben felszámolják.

Popescu szerint biztosra vehető, hogy

júliusban már meg is kezdődik a kitermelés a Fekete-tengeren,

így már saját forrásból sikerül csökkenteni az orosz gázfüggőséget.

A Fekete-tenger romániai területén hatalmas mennyiségű gáztartalékok vannak, becslések szerint 200 milliárd köbméternyit. A Neptun Deep projekt célterületén 42 és 84 milliárd köbméterre becsülik a gázmennyiséget. A számítások szerint a kitermelés megkezdése nem csak megszüntetné az orosz gáztól való függést, hanem gázexportőrré tehetné Romániát.

Hirdetés