Kicsit még halogatják az offshore-törvényt, mert amikor az oroszok éppen a gázzal szórakoznak, miért ne

A miniszterelnök közben váltig erősködik, hogy nyáron márpedig elkezdődik a fekete-tengeri gázkitermelés.

Hirdetés

Bár a kormány kommunikációs szinten nagyon beleállt abba, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán meg kell szabadulni az import földgáztól való függőségtől, ezért a lehető leggyorsabban el kell fogadni a parlamentben a Fekete-tenger Romániához tartozó kontinentális talapzata alatt található gáz kitermelését lehetővé tevő offshore-törvényt, a valóság megint rárúgta az ajtót a kormányilletékesekre.

Szerdán ugyanis a Gazdasági és Szociális Tanács megvitatta ugyan a tervezetet, de elhalasztotta a döntést.

Márpedig a testület jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a jogszabály minél előbb a parlament elé kerüljön.

A tervezetet mind a gázkitermelésben érdekelt cégek, mind a civil szféra képviselői bírálták.

Előbbiek szerint a tervezetet rosszul dolgozták ki, és nem tudni pontosan, hogyan is kellene eljárniuk a cégeknek.

Utóbbiak amiatt elégedetlenek, hogy a kitermelésből származó nyereségből tovább bővítenék a földgázhálózatot.

A tervezet szerint az állam a kitermelt földgázból származó nyereség 60 százalékát kapná meg, és elővásárlási joggal rendelkezne a kitermelt energiahordozó fölött.

Emellett eltörölnék a megawattóránként 85 lejig terjedő árra kivetett többletadót, a beruházásokra költött összegért járó adókedvezményt pedig az összeg 30 százalékáról 40-re emelnék.

A kormány azt reméli, hogy az első lelőhelyen már idén nyáron elkezdődhet a kitermelés, de ez természetesen még nem lesz elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a téli fogyasztáshoz szükséges mennyiséget.

Nicolae Ciucă miniszterelnök azonban a nehézségek ellenére sem hátrál meg. Némi kincstári optimizmust sem nélkülöző magabiztossággal szerdán este kijelentette:

a Black Sea Oil and Gas az év közepén igenis elkezdi kitermelni a Fekete-tenger alatt található földgázt,

Hirdetés

ami évente egymilliárd köbméterrel növeli a rendelkezésre álló mennyiséget. Ez nagyjából az éves szükséglet 10 százaléka.

A kormányfő szerint a Caragele lelőhelyen 2024-ben kezdődhet meg a kitermelés, a Neptun Deepen viszont legkorábban 2026-ban vagy 2027-ben.

Ciucă szerencsésnek nevezte Romániát, amiért rendelkezik saját földgázkészletekkel, de azért megjegyezte: igaz, hogy jelenleg elegendő gáz áll rendelkezésre a lakossági és ipari fogyasztók számára, az éves szükséglet 20 százalékát még küldő forrásokból kell pótolni – illetve ha nyáron tényleg sikerül elkezdeni a kitermelést, akkor már csak 10 százalékot kell pótolni.

Ennek érdekében pénteken tárgyal a bolgár miniszterelnökkel a Görögország és Bulgária közötti interkonnektor befejezéséről, amely révén Romániába is eljuthat a görög vagy török terminálokon keresztül többek között az Egyesült Államokból hajókkal szállított cseppfolyósított gáz.

Mindez nem hangzik rosszul, de amikor az oroszok éppen azzal jelzik, hogy ők is tudnak nehéz pillanatokat okozni az őket az Ukrajna elleni invázió miatt szankcionáló országoknak, hogy elzárták a lengyeleknek és bolgároknak szállított gázt, talán nem ártana kissé felelősebb módon foglalkozni a hírhedt offshore-törvénnyel sem.

 

Hirdetés