Siklósi Gergely ezüstbe foglalta a magyarok napját Tokióban, a román focisták viszont beleszaladtak a késbe

A második magyar érmet is a vívók hozták a tokiói olimpián, a kard aranya után jött egy ezüst párbajtőrben.

Hirdetés

A nap magyarja: Siklósi Gergely. A férfi párbajtőr egyéni világbajnoka a döntőig magabiztosan menetelt el, ott azonban 15-10-re kikapott a francia Romain Garrone-tól.

A nap megszakadt sorozata: Hosszú Katinka. Utoljára a londoni olimpián nem nyert 400 méteres vegyesúszásban – a járvány miatti leállás után viszont nem tudta visszanyerni régi formáját, és csak ötödik lett.

A nap magyar eredménye: az ötödik hely. Hosszú Katinka után a sportlövő Péni István (légpuska) és a cselgáncsozó Pupp Réka (52 kg) is az ötödik helyen végzett, igaz az úszóknál egy negyedik és egy hatodik hely is összejött, Verrasztó Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória révén, egyaránt 400 vegyesen.

A nap elrontott bemutatkozása: az amerikai kosarasok. Hiába a csupa NBA-sztárból álló csapat, 83-76-ra kaptak a franciáktól, 2004 után először veszítve csoportmeccset. Versenyben van még a magyar (9-10 a görögök ellen) és szerb pólócsapat (12-13 a spanyolokkal) kudarca is.

A nap alázása: Dél-Korea–Románia 4-0. A szedett-vetett román focicsapatnak második meccsén sem volt kaput eltaláló lövése, és a Honduras elleni találkozóval szemben most az extra kapusteljesítmény is hiányzott. Az öngól nem, csak most a román kapuba jött. A csoport eddigi teljes körbeverése miatt így is maradt továbbjutási esélye Romániának, csak ehhez meg kéne verni Új-Zélandot.

A nap meglepetése: Anna Kiesenhofer. A női kerékpárosok országúti mezőnyversenyét egy olyan osztrák versenyző nyerte, akinek eddig csupán időfutamokban voltak eredményei, és négy éve egyetlen profi csapatnak sem tagja. Sem csapattársa, sem szerelője nem volt, viszont a teljes 137 kilométeres távot szökésben töltve legyőzte a versenyt teljesen eltaktikázó holland favoritokat. Versenyben volt még a címért a 400 méteres gyorsúszásban győztes, 18 éves tunéziai Ahmed Hafnaui és a női tenisztorna első fordulójában kieső ausztrál világelső, Ashleigh Barty.

Hirdetés

A nap tudatlanja: a TVR kommentárora, aki saját országa sportolóinak nevét sem tudja helyesen kiejteni. És még csak nem is egy magyar névbe bonyolódott bele: folyamatosan „Kuik”-nak mondta Claudia Ćuić nevét. A szatmári kosaras amúgy Pop néven vált válogatott játékossá, ám most szerb férje családnevét viseli, amit Csuicsnak kell ejteni.

A nap programszervezője: a tájfun. A Japán felé közeledő óceáni vihar miatt kellett elhalasztani a hétfői és keddi evezős-versenyeket, és a vitorlázóknál is módosult a program.

A nap zeneszáma: John Williams Birodalmi indulója a Csillagok Háborújából. Érdekes zenei aláfestés volt a vívóversenyek szünetében és a versenyzők bevonulásakor, szinte vártuk Darth Vader és Luke Skywalker fénykard-fináléját.

Hirdetés