Semmi cicó: létrejött az állatrendőrség, amelynek több száz tagja, több tucatnyi állatorvosa és számos járőrkocsija is lesz

Reszkessetek, állatkínzók!

Hirdetés

Tényleg nem hagyta magát Marcel Vela belügyminiszter, és keresztülverte a kormányon azt a témát, amely így, a koronavírus-járvány közepette tényleg elengedhetetlen egy magára valamit is adó ország számára: megszületett a végső kormánydöntés az állatrendőrség létrehozásáról.

A miniszter büszkén jelentette be, hogy a szerda este elfogadott rendelet értelmében az állatrendőrségnek 488 tagja lesz, emellett 88 állatorvos is az állományhoz tartozik majd.

De ez még semmi: saját gépjárműparkot is kap, hogy négy keréken eredhessen a galád macskaabuzátorok és aranyhalkínzók nyomába.

Vagy, ahogy Vela fogalmazott, hogy „megmenthessenek egy ártatlan lelket”.

Az állatrendőrség természetesen az ország összes megyéjében működik majd.

Persze még nem holnaptól, hatvan napon belül hozzák létre az intézményt.

A létrehozásáról szóló törvényről egyébként állatvédő civil szervezetek képviselőinek a bevonásával dolgozták ki.

A rendelet rögzíti, milyen körülmények között állapíthatja meg egy rendőr, hogy egy állat veszélyben van, és dönthet arról, hogy biztonságba kell helyezni.

Hirdetés

Eszerint egy állat akkor van veszélyben, ha szándékosan megsebesítik vagy kínozzák, állatviadalokon használják, lőgyakorlaton célpontként szerepelnek, ha szándékosan agresszívvá nevelik őket, vagy ha felügyelet nélkül tartózkodnak a közutakon.

A rendelet értelmében a megyei önkormányzatoknak kell majd létrehozniuk azokat a menhelyeket, ahova a rendőrök a bántalmazott állatokat vihetik.

A rendőrök a lakás tulajdonosának beleegyezése nélkül behatolhatnak abba az ingatlanba, ahol értesüléseik szerint veszélyeztetett állat tartózkodik.

Egyúttal a rendőri beavatkozásról fénykép- vagy videófelvétel is készülhet, ugyancsak az állat tulajdonosának beleegyezése nélkül.

Úgyhogy figyelem! Mindenki bánjon kesztyűs kézzel állataival, a kutyát sétáltassa, a macskát etesse, a tengerimalac ketrecében pedig rendszeresen cserélje a fűrészport.

Különben jön az állatkommandó.

Hirdetés