Segíteni szeretne az ukrajnai menekülteknek, de nem tudja, hogyan? Akkor itt a megoldás!

Két platform is működik már, ahol központosítják a felajánlásokat.

Hirdetés

A közösségi oldalakon is megfigyelhető, hogy egyre többen ajánlanak fel konkrét segítséget az Ukrajnából Romániába érkező menekülteknek: szállást, ételt, munkát, szállítást. Persze, nem lehet tudni, hogy a felajánlást tevők között mennyien vannak olyanok, akik csak vállalkozásaik jó fényben való feltüntetése miatt ajánlják fel a segítséget, esetleg kihasználnák a menekültek kétségbeesését,

a jó szándék jelei viszont megkérdőjelezhetetlenül megmutatkoznak,

például a határnál ételt, vizet, pelenkát, meleg ruhát osztó önkéntesek munkájában.

Arról itt írtunk, hogy a magyar közösségek is mozgósítják erőforrásaikat, és a helyzet gyors eszkalálódását tekintve, nagy szükség minden jóindulatú segítségre – még akkor is, ha a menekültek többsége Nyugat-Európa felé tart, és csak nagyon kevesen akarnak Romániában maradni.

A kormány kitalálta, hogy egy platformot hoz létre a honlapján, ahol központosítja a humanitárius felajánlásokat.

A kormány honlapján keresztül elérhető, jelenleg is működőképes, és már több mint száz felajánlást tettek közé rajta. Ezzel párhuzamosan az önkormányzatok digitalizációjának lendületet adó 25 éves programozó, Alexandru Panait is összedobott egy platformot ugyanezzel a céllal. Angol nyelven is elérhető, és minden szükséges információt tartalmaz, mely segíti a menekülteket, és kapcsolatot teremt a romániai segítő szándékú emberekkel. Ez a honlap itt érhető el.

Egyébként sok Facebook-csoport is van, amelyik hasonló feladatot lát el, rengeteg segítőkész embert mozgósítva.

Hirdetés