A galonyai vadászház

A kárpátaljai magyar családok befogadására mozgósítanak Maros megyében

A Kemény család örököse az egykori vadászkastélyt is megnyitja a háború elől menekülők számára. A konfliktusnak már kárpátaljai magyar áldozata is van.

Hirdetés

Szolidaritást vállal, és minden lehetséges segítséget megad kárpátaljai testvérvárosának, Ungvárnak, illetve az ukrajnai menekülteknek Marosvásárhely. Nemcsak a város elöljárósága mozgósítja erőforrásait, hanem a civilek és vállalkozók is, akik szállást, ételt és munkalehetőséget biztosítanának elsősorban a kárpátaljai magyaroknak vagy románoknak, tulajdonképpen bárkinek, aki a háború elől menekülve segítségre szorul.

Erdély egyik legrégebbi nemesi családjának egyike, a Kemény család

felajánlotta az egykori vadászkastélyt az ide érkező ukrajnai családoknak.

Nagy Kemény Géza két-három magyar családot befogadna a Galonyán található vendégházba. Felhívását a Facebookon, illetve több kárpátaljai magyar szervezet, egyesület oldalán is megosztotta, így a hír eljutott a megfelelő helyre. Eddig egy kétgyerekes család jelentkezett, emellett sok segítő szándékú vállalkozó, civil szervezet, és magánszemély is jelezte adományozási szándékát, többek között Kolozs megyéből is.

Gernyeszegen Balogh József sárpataki vállalkozó, volt megyei tanácsos lakást, munkahelyet kínált fel a kárpátaljai menekülő családoknak. Azt szorgalmazza, hogy a magyar polgármesterek által irányított községekbe fogadjanak be minél több kárpátaljai magyar családot, hiszen sok az üresen álló ház, a falvak többségében magyarul tanulhatnának a gyerekek, munkahelyet is lehetne találni mindenki számára.

A kárpátaljai hírportálok hírei alapján a Magyar Nemzet már magyar nemzetiségű áldozatokról is beszámol. Az ungvári születésű 29 éves Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, amikor Ocsakovnál elesett, két gyermeket hagyva árván. A 18 éves kora óta szolgálatot teljesítő tengerész a Krím-félsziget orosz megszállása ellen is harcolt korábban, hősies helytállását filmben is bemutatták. A másik kárpátaljai magyar elesett katonáról annyit lehet tudni, hogy Munkácsból származott, Bilak Vaszilnak hívták, és mindössze 22 éves volt. Az Ukrajnában élő román kisebbség is megszenvedi a háborút: már egy 32 éves odesszai román katona is életét áldozta Ukrajnáért.

Hirdetés