Rövidebb ideig tart az elkülönítés a koronavírus-fertőzötteknek, de az oltottak most is jobban jártak

Mert az oltatlanok esetében még így is hosszabb a karantén.

Hirdetés

Bár lassan, de egyre enyhül a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések szigora: most például a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak elkülönítésének időtartamát csökkentették.

A Hivatalos Közlönyben a héten megjelent egészségügy-miniszteri rendelet ugyanakkor jutalmazza azokat, akik felvették a koronavírus elleni oltást, esetükben ugyanis még rövidebb az elzárás időtartama, mint az oltatlanok esetében.

Így ha valakinek pozitív lesz a koronavírus-tesztje, de tünetmentes,

az eddigi hét nap helyett csak öt napig kell elkülönítésbe vonulnia, ha oltott,

illetve ha kevesebb mint 90 napja egyszer már étesett a fertőzésen.

Aki viszont oltatlan, illetve több mint 90 napja esett át a fertőzésen, hét napot kell elzárva töltenie.

Aki nem tünetmentes, annak egészségi állapotát a háziorvos méri fel, illetve szükség esetén a koronavírusosok számára kialakított járóbeteg-rendelők szakorvosai.

Hirdetés

Akinek otthoni elkülönítésbe kell vonulnia, annak egészségi állapotát a háziorvos követi majd figyelemmel.

Az is fontos változás, hogy ha valakinek egy előző pozitív teszt után kevesebb mint 90 nappal lesz újra pozitív a koronavírus-tesztje, nem minősül ismét fertőzöttnek, csak akkor, ha a tünetei erősek.

Ha az otthoni elkülönítésben levő páciens állapota rosszabbodik, akkor a járóbeteg-központba utalják.

Eközben a hatóságok arra készülnek, hogy radikálisan átalakítsák az oltási rendszert. Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora szerint azt fontolgatják, hogy a koronavírus elleni oltást a többi oltáshoz hasonlóan a háziorvosi rendelőkben adják be, és főleg a kockázati csoportokba tartozóknak javasolják a felvételét, miután a jelenleg működő oltópontok egyharmadában naponta legfeljebb tíz oltást adnak be.

Hirdetés