Roncsprogram ide vagy oda, a nagy többség inkább használt dízelautót vásárol új helyett

És nem feltétlenül azért, mert nem érdekli a környezetvédelem.

Hirdetés

Igaz ugyan, hogy a kormány által a régi, környezetszennyező autók lecserélésének és új gépkocsik vásárlásának bátorítására kidolgozott roncsprogram népszerű, de azért annyira nem, hogy az autóvásárlók többsége ne inkább a használt autókat részesítse előnyben.

És persze azok közül is a dízel üzeműeket.

Az ok természetesen az, hogy nagyon sokan még úgy sem tudják megengedni maguknak az új autót, hogy a roncsprogram keretében leadott régiért a kormány 7500 lejes utalványt ad.

Az pedig, hogy az elektromos autók vásárlása felpörögjön, pláne az utópiák körébe tartozik.

Mindez a legfrissebb statisztikákból derül ki, amelyek rávilágítanak, hogy még mindig a használt autók az autóvásárlók kedvencei, ami azt is jelenti, hogy meglehetősen magas a korszerűtlen, nagy károsanyag-kibocsátású járművek aránya.

Konkrétan az idei év első negyedében a Romániában bejegyzett 7,4 millió gépkocsi majdnem egynegyede, 22 százalék tartozott a non-Euro, illetve az Euro 1-es vagy 2-es, vagyis a legrosszabb szennyezési kategóriák valamelyikébe.

A legtöbb – 2 599 784 – autó az Euro 4-es kategóriába tartozik, ezt követi az 1 328 788 Euro 3-as, a 941 445 Euro 5-ös, majd a 854 225 non-Euro, a 812 934 Euro 6-os, a 806 503 Euro 2-es és a 22 739 Euro 1-es.

Vagyis látható, hogy a legkorszerűbb besorolású járművekből jóval kevesebb van, mint a leginkább szennyezőkből, míg az autók zöme a közepesen szennyező kategóriákat erősíti.

Az is beszédes adat, hogy a bejegyzett új autók aránya a két évvel ezelőtti 24,52 százalékról 17,01-re csökkent, vagyis egyre öregebb a gépkocsiállomány.

Hirdetés

Mint ahogy az is, hogy egyedül Bukarestben haladja meg a bejegyzett új járművek száma a használtakét, az ország megyéiben viszont éppen fordított az állás – mégpedig úgy, hogy minél kisebb a megye bruttó hazai terméke, annál nagyobb a régi autók aránya.

A bukaresti arányokra magyarázat lehet ugyanakkor, hogy a legnagyobb cégeket ott jegyezték be, és az adatokat erősen befolyásolhatják ezen cégek flottás autóbeszerzései.

Mindezek után nem csoda, ha a tavaly forgalomba íratott gépkocsik nagy része, 64 százaléka dízel üzemű volt, miközben haladó körökben illik eltartott kisujjal fintorogni a dízel szó hallatán, sőt esélyesnek tűnik, hogy előbb-utóbb be is tiltják ezt a műfajt.

És nem azért népszerűbb a dízel, mert az emberek imádják, ha az autójuk szennyezi a környezetet, hanem azért, mert egyszerűen ilyent tudnak megengedni maguknak.

Úgyhogy nem árt még várni azzal a tiltással.

Hirdetés