Ha állami támogatással szeretné újra cserélni a régi autóját, akkor mostantól öné a pálya

Elindult a roncsprogram, amely pont ezt szolgálja.

Hirdetés

Ha valaki már térdelőrajtban várta, mikor kezdődik az idei roncsprogram, amely révén állami támogatással cserélheti újra megunt, régi autóját, akkor hétfőn eldördült a rajtpisztoly: mind a klasszikus roncsprogramban, mind a Roncsprogram Plusz elnevezésű akcióban várják a jelentkezőket.

A kissé késve elindult program újdonságokat is hoz: a klasszikus roncsprogramban

a régi autó leadásáért járó utalvány értékét 6500-ról 7500 lejre emelték,

emellett további, 1500 lejes ökobónusz is jár, ha az új autó károsanyag-kibocsátása nem haladja meg a kiírásban megszabott határértéket.

Ha pedig hibrid autót vásárol valaki, akkor az ökobónusz értéke 3000 lej.

A program keretében új motorkerékpár is vásárolható, ebben az esetben a régi jármű leadásáért járó utalvány értéke 5500 lej.

A jelentkezőknek 150 napjuk van a kiírástól kezdve arra, hogy lezavarják az új jármű beszerzésével és forgalomba íratásával kapcsolatos procedúrát.

Egy másik módosítás szerint az utalványok átruházhatók, vagyis mostantól azok is részt vehetnek a programban, akiknek nincs leadni való régi autójuk.

A klasszikus roncsprogramra idén 440 millió lejt irányoztak elő az állami költségvetésből, ami 35 millióval több, mint tavaly.

Hirdetés

A Roncsprogram Plusz program elektromos és plug-in hibrid autók vásárlását ösztönzi,

erre 400 millió lejt szán a kormány, ami a tavalyi keret kétszerese.

A teljesen elektromos meghajtású járművek vásárlása esetén 45 000 lej értékű utalvány jár, míg a plug-in hibridek beszerzésekor 20 000 lejt tesz hozzá a vételárhoz az állam.

A támogatás ugyanakkor nem haladhatja meg a jármű értékének felét.

Elektromos motorkerékpár esetén az utalvány értéke 5500 lej.

A Roncsprogram Plusz nagylelkűbb, mint egyszerűbb társa: itt a kiírástól számítva 240 nap áll a jelentkezők rendelkezésére az új jármű beszerzésének lebonyolítására.

Hirdetés