Fotó: MTI/EPA/Amerikai központi parancsnokság/Victor Mancilla

Románia szívesen látná az afganisztáni menekültek művelt elitjét

Hely még van bőven a menekültközpontokban a menedékkérőknek, de a belügyminisztérium válogatós: elsősorban ügyészeket, újságírókat vár.

Hirdetés

Románia készen áll arra, hogy afganisztáni menekülteket fogadjon be, de a humanitárius segítségnyújtást feltételhez köti: elsősorban a közvetlen veszélyben lévő személyeket részesíti előnyben, például az ügyészeket, újságírókat. Erről Lucian Bode belügyminiszter beszélt azon az ünnepélyes eseményen, melyet a görögországi tűzvészben hősiesen helyt álló román tűzoltók hazatérte alkalmából tartottak.

Bode büszkén nyilatkozott az amerikai katonák kivonásának pillanatában – a káosz elszabadulásakor – Afganisztánban tartózkodó 49 román állampolgár sikeres hazahozataláról, amit a belügyminisztérium legnagyobb teljesítményének tart.

Sok állam hasonló akciója nem járt ilyen sikerrel,

mondta a tárcavezető, gratulálva a belügy, a külügy, valamint a titkosszolgálatok közreműködéséért. A kimenekítés azért nem volt teljesen zökkenőmentes, de erről nyilván inkább hallgat a belügyminiszter.

Fontos kérdés, hogy az Afganisztánban uralkodó káosz és a civileket fenyegető tálib uralomátvétel közepette hogyan viszonyul Románia a térségből érkező menekültekhez, főleg annak fényében, hogy a Nyugat-Európába menekülni akaró afgánok fő útvonala a Nyugat-Balkánról Romániába tevődött át, és egyre nagyobb a nyomás az EU külső határain.

Bode szerint semmi ok az aggodalomra, hiszen jelenleg is 751 szabad hely van a belügyminisztérium alá tartozó hat menekültközpontokban (az összesen1100 férőhelyes központokban 496 menedékjoggal rendelkező személy tartózkodik). Mint elhangzott, Románia felkészült a veszélyben lévő menekültek befogadására, például

ügyészeket, újságírókat fogadna be.

Hirdetés

Egyetemi ösztöndíjjal rendelkező hallgatókat is várnak, egyetlen feltétellel: ha ellenőrzésüket a román állam struktúrái végezhetik el.

A belügyminisztérium összesítése szerint a migrációs válság kezdete óta 47 ezer migráns próbált Románia területére lépni. Tízezer migránst észleltek Románia határain belül, és 37 ezret fordítottak vissza a határról.

 

Hirdetés