Románia csak akkor mutatja meg az oroszoknak, ha az oroszok is megmutatják

Katonai bázisokról van szó, mi másról.

Hirdetés

Természetesen tárt karokkal fogadunk egy orosz küldöttséget a deveselui amerikai támaszpontra.

Persze ezt nem a romániai vezetők mondták saját kútfőből, hanem Amerika és a NATO fejesei abban a válaszlevélben, amit az oroszok biztonsági követelményeire adtak szerdán. Sőt az orosz medve képviselői nemcsak a romániai hanem a lengyelországi támaszpontra is bekukkanthatnak, ám van itt egy feltétel. Mégpedig az, hogy cserébe egy amerikai, román és lengyel szakértőkből álló küldöttség is szemügyre vehessen orosz támaszpontokat.

Mint ismert, a kiéleződő NATO–Oroszország konfliktus békés megoldása érdekében Oroszország küldött egy listát arról, mit vár el Amerikától és az észak-atlanti szövetségtől – ezen a listán szerepelt az amerikaiak kelet-európai támaszpontjainak szemrevételezése is. A hivatalos amerikai álláspont szerint ezeket a rakétapajzsokat (köztük a 2015-ben kiépített deveselui támaszpontot) azért hozták létre, hogy kivédjenek egy, a Közel-Keletről, konkrétan Iránból indított esetleges rakétatámadást. Moszkva azonban már évek óta azt hangoztatja, hogy ezek a támaszpontok konkrétan Oroszország ellen irányulnak, így most szeretnének meggyőződni róla, hogy valóban csak védelmi célú elfogórakéták vannak ott, és nincsen támadásra alkalmas fegyverzet.

Ám az amerikaiak csak akkor mutatják meg a micsodájukat, ha az oroszok is megmutatják a micsodájukat – így megy ez már az ovi óta.

Hirdetés

Nem valószínű azonban, hogy az oroszok meg akarnák mutatni a micsodájukat, sőt az egész NATO-válasszal elégedetlenek. Moszkva első reakciója az volt, hogy a NATO nem vette figyelembe a legfőbb orosz biztonsági aggályokat. Moszkva ugyanis azt szeretné, ha az észak-atlanti szövetség további terjeszkedése befejeződne – konkrétan hallani sem akarnak arról, hogy bevegyék a csapatba Ukrajnát is, amelynek határánál máris offenzívára alkalmas orosz csapatok sorakoztak fel –, sőt azt szeretnék, ha a NATO visszatérne az 1997-es határai közé.

Ezt viszont Washington nem szeretné, így most mindkét félnek egyre jobban viszket a micsodája.

Hirdetés