Románia arra készül, hogy ukrajnai menekülteket fogadjon be egy orosz támadás esetén

A védelmi miniszter szerint több ezer embert képesek elhelyezni a hatóságok.

Hirdetés

Románia készen áll arra, hogy menekülteket fogadjon be Ukrajnából, ha Oroszország tényleg megtámadná az országot – ezt Vasile Dîncu védelmi miniszter jelentette be annak apropóján, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) szerdán az ukrán válság miatt összeült, hogy áttekintse a helyzetet, és a haderőfejlesztés felgyorsítása mellett arról is döntött, hogy szükség esetén menekülteket is befogad.

Dîncu elmondta,

Románia több ezer menekültet tud elszállásolni,

és élelmiszert, valamint megfelelő életkörülményeket is képes biztosítani számukra.

A miniszter szerint több helyszín is rendelkezésre áll, és szükség esetén növelni is tudják a férőhelyek számát, mint ahogy a stratégiai készletek is elegendőek, és növelhetők is az esetleges menekültek ellátására.

Közben a NATO szintjén is zajlik a készülődés az esetleges Ukrajna elleni orosz invázióra.

Már korábban szó esett arról, hogy ha az oroszok támadnak, a keleti szárnyon fekvő NATO-tagországokba újabb csapatokat vezényelnek.

Hirdetés

Nos, a legfrissebb értesülések szerint az Egyesült Államok és több más NATO-tagállam arról tárgyal, hogy még az esetleges támadás előtt egyenként

ezer katonát küldjenek Romániába, Magyarországra és Bulgáriába.

Dîncu ennek kapcsán azt mondta, az ezer szövetséges katona Romániába vezényléséről már korábban egyeztettek, Románia ugyanis régóta kéri, hogy a NATO erősítse meg a szövetség keleti szárnyát.

Romániában jelenleg mintegy 1000 amerikai katona állomásozik a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légitámaszponton, a deveselui rakétapajzs amerikai kiszolgáló személyzete pedig mintegy 200 fős.

Hirdetés