Román miniszterelnök-helyettes az ukrajnai fegyverszállításról: nem eszik olyan forrón a kását

Sorin Grindeanu szerint nem szabad elhamarkodottan dönteni egy ilyen horderejű kérdésben.

Hirdetés

Attól, hogy Románia teljes mértékben szolidaritást vállal az Oroszország által megtámadott Ukrajnával, még nem kell fejetlenül dönteni olyan súlyosságú kérdésekben, mint a fegyverek szállítása – ilyen értelmű nyilatkozatot tett Sorin Grindenau közlekedési miniszter, aki egyúttal miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölt a bukaresti kabinetben.

Grindeanu, aki korábban miniszterelnökként is tevékenykedett, hétfőn este figyelmeztetett: lehet hangzatos nyilatkozatokat tenni a témában, amelyeket aztán néhány nap múlva a tények megcáfolnak, azonban a szakértőkre kell bízni a helyzet megítélését.

Mint elmondta, megbízták a védelmi minisztériumot, hogy állítson össze egy elemzést a témában, így meg kell várni a szakértők álláspontját, és az alapján kell meghozni a döntést.

Arra a felvetésre, hogy a romániai illetékesek ódzkodnak véleményt nyilvánítani a fegyverszállítás témájában, megjegyezte: igaz, hogy Románia a NATO és az Európai Unió tagja, de emellett

elsősorban a saját állampolgárainak biztonságára kell vigyáznia,

márpedig az ország rendelkezik a két szövetség tagjai közül a leghosszabb, több mint 600 kilométeres közös határszakasszal Ukrajnával.

Ezért alaposan ki kell elemezni a helyzetet, ami után várhatóan a döntést rövid úton, számottevő vita nélkül hozzák majd meg.

Azt is megjegyezte, hogy a fegyverszállításokról nem a politikusok dolga nyilatkozni,

meg kell várni a védelmi tárca szakértőinek helyzetértékelését.

Hirdetés

Korábban Nicolae Ciucă miniszterelnök is óvatosan fogalmazott, amikor a témában azt mondta: Románia megvizsgálja Ukrajna fegyverszállításra vonatkozó kérését.

Románia eddig egyéb segélyek mellett lőszert és golyóálló mellényeket szállított Ukrajnának.

Moszkva viszont éppen néhány napja vádolta meg azzal Bukarestet, hogy a Romániába érkező ukrán mezőgazdasági termékeket szállító eszközök a kirakodás után fegyverekkel megrakodva érkeznek vissza Ukrajnába.

 

 

Hirdetés