Az oroszok szerint Románián keresztül szállítanak fegyvereket Ukrajnának

Bukarest persze cáfolja a moszkvai vádakat.

Hirdetés

Továbbra is kiemelt szereplőnek számít Románia az Ukrajna ellen zajló orosz invázió kapcsán. És nem csupán azért, mert Ukrajna szomszédjaként több százezres nagyságrendben kellett már eddig is menekülteket ellátnia, hanem azért is, mert az ukrán gabonaexportban is segédkezik.

Éppen emiatt került orosz vádak célkeresztjébe.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője ugyanis azzal vádolta meg Bukarestet, hogy Románián keresztül szállítanak a nyugati hatalmak fegyvereket Ukrajnának.

Mizincev szerint az eljárás egyszerű: Ukrajna szárazföldi úton, illetve a Dunán, Izmail kikötőjén keresztül szállítja Romániába a gabonát, kukoricát, olajos növényeket és állatokat – eddig összesen mintegy 20 millió tonnát –, majd miután ezeket átrakodják hajókra, a szállítóeszközöket megpakolják fegyverekkel, és így térnek vissza Ukrajnába.

A bukaresti védelmi minisztérium vasárnap cáfolta a vádakat, a tárca szerint

amit az oroszok mondanak, a valóság arcátlan eltorzítása.

Hirdetés

Románia azért segédkezik az ukrán mezőgazdasági termékek exportjában, mert az orosz hadiflotta blokád alatt tartja az ukrajnai kikötőket, így az ukrán termékeket átszállítják Konstancára, és ott rakodják át őket hajókra.

Az orosz fegyverszállítási vádak annak fényében súlyosak, hogy múlt héten Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő úgy nyilatkozott: legitim orosz célpontok lehetnek az Ukrajnának fegyvert szállító országok.

Hirdetés