Román miniszter, 2024: Egyetértek a mi elnökünkkel, Nicolae Ceaușescu úrral!

… és olyan könyvelő is van, aki 200 000 lejre állít ki áldokumentumokat… továbbá az Európai Parlament megszavazta: Oroszország adja vissza Romániának az I. világháború idején odaküldött nemzeti vagyont!

Hirdetés

Román miniszter, 2024: Egyetértek a mi elnökünkkel, Nicolae Ceaușescu úrral!

Nem, ez tényleg nem vicc, kedves Olvasó! Ez a mondat valóban kiröppent egy román miniszter szájából, 2024-ben. A mélységesen abszurd mondat egy sumákolás kapcsán hangzott el, amely a Duna-deltai nádbiznisz körül zajlott. Vizsgálódik az ügyben az Európai Ügyészség, a mezőgazdasági minisztérium, szóval áll a bál.

Na és ezen ügy kapcsán kérdezte a sajtó a mezőgazdasági minisztert, bizonyos Florin Barbu urat. Szó szót követett és a nád kapcsán ennek az úrnak váratlanul a következő mondat jutott eszébe:

„Nem akarok túlzásba esni, de a mi elnökünk, Nicolae Ceaușescu úr nem hiába mondta, hogy a nád Románia zöld aranya.”

Erre a riporter felkapta a fejét, hogy ejnye, azért különös, hogy éppen Nicolae Ceaușescuval érvel a miniszter úr. Mire Barbu mester rávert még egyet a szegre:

„Igen, uram… a mi elnökünk világosan megmondta, ez Románia zöld aranya. Nem hiszem, hogy mondta volna, ha nem lenne igaz. Én is úgy gondolom, hogy igaz, és egyetértek vele.”

Mármint Ceaușescu úrral, az ő elnökével. (???) Na most, nem vonjuk kétségbe, hogy a legsötétebb diktátoroknak is akadtak remek gondolataik. Viszont az azért picit furcsa, hogy egy miniszternek nincs kire hivatkoznia a hazai kommunista diktatúra vezetőjén kívül. Nem?

Úgy tűnik, de, mert a kijelentés szerda este hangzott el, és csütörtökön máris kitört a botrány. A PNL a mezőgazdasági miniszter azonnali lemondását követeli. Mi tagadás, aki ilyen baromságokat mond, talán nem megfelelő a posztra.

Olyan könyvelő is van, aki 200 000 lejre állít ki áldokumentumokat

A gengszterfilmekben szokott előfordulni, hogy a bandák igyekeznek kiemelten védeni a könyvelőjüket, mert hát ő az, aki mindent tud a pénzek mozgásáról.

Ez a való világban is így van, legalábbis a tekintetben, hogy egy vállalat könyvelője valóban rajta tartja a szemét a pénzügyi helyzet alakulásán. És amíg csak a szemét tartja rajta, tökéletes. Ám amikor a kezét is ráteszi a pénzre, na, az már problémás.

Hirdetés

És pont ez történt egy beszterce-naszódi cég könyvelőjével. Az 55 éves hölgy úgy gondolta, hogy neki több pénz jár. És ha ezt nem tudja törvényes keretek közt elérni, hát segít magán másképp. Magyarán: lopni kezdett a cégtől. Persze, pontosan tudta, hogy ha ellop egy összeget, azt valahogy igazolnia is kell. Ezért aztán különböző kifizetési kötelezettségekre vonatkozó áldokumentumokat állított ki.

És az üzlet remekül ment. Amíg csak el nem kapták a hölgyet. Akkor derült ki: a könyvelő 2020-ban kezdte el maga felé hajlítani a cég pénzügyeit, és 2023-ig összesen 200 000 lejt lopott el. Ami nem semmi. Persze, ha ez a gengszterfilmekben fordult volna elő, akkor a hölgyet egy árokban találják meg, holtan. A való világ ilyen értelemben (is) árnyaltabb. A „kreatív” könyvelőt egyelőre 24 órára letartóztatták. És elindult ellene a vizsgálat, csalás és okirat-hamisítás ügyében.

Az Európai Parlament megszavazta: Oroszország adja vissza Romániának az I. világháború idején odaküldött nemzeti vagyont!

 

Tudják, van az a nemzeti vagyon (elég sok arany, ékszerek, különböző egyéb értéktárgyak), amelyet annak idején, az I. világháborúban Románia kimenekített Oroszországba. Hogy, úgymond, megvédjék a Központi Hatalmak seregeitől. Na de aztán Oroszországban fordult a kocka, és a jó szovjetek elfelejtették visszaküldeni Romániának a koffert. A posztszovjetek szintén. Persze, Románia sokszor kérte, követelte a kincset, de valahogy mindig úgy alakultak a dolgok, hogy nem volt időszerű.

Nos, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, fordult a helyzet egy picit. Románia elérkezettnek látta az időt, hogy az EU-t is bevonja az egyébként jogos követelőzésbe. És mit ad Isten, az történt, hogy Eugen Tomac PMP-s európai parlamenti képviselő hurráoptimista bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán. Miszerint éljen az Európai Parlament, amely a csütörtöki szent napon megszavazott egy határozatot, miszerint Oroszország azonnal adja vissza az elhurcolt román nemzeti vagyont.

Tomac úr történelmi jelentőségűnek nevezi az EU-parlamenti szavazást, mert hogy ez az első hivatalos európai (uniós) dokumentum, amelyben visszakövetelik Romániának a többek közt 91,5 tonna aranyat.

Tomac úr azt is említi, hogy az ügy nemzeti büszkeség kérdése. Abszolút igaza van. És most még büszkébb lehet, hiszen a befolyásáról igen híres Európai Parlament is adott neki egy papírt. Most már csak az a kérdés: betojt-e ijedtében Oroszország az elszánt dokumentumtól? Hamarosan kiderül.

Hirdetés