Román játékvezető rasszistának tekintett megjegyzése okozott világra szóló botrányt a Bajnokok Ligájában

Sebastian Colţescu miatt a meccs is félbeszakadt.

Hirdetés

FRISSÍTÉS: Időközben a Bogdan Aurescu vezette román külügyminisztérium is reagált az esetre. A minisztérium olyat tett, amire azért nem sűrűn volt eddig példa: megváltoztatta hivatalos Facebook-oldalának borítóképét. Persze nem vakarózott sokat az üzenettel, egyszerűen átvette a török csapat által kitett rasszizmusellenes képét.

Bár román csapat nem szerepel a labdarúgó Bajnokok Ligája idei kiírásában, a csoportkör kedd esti, utolsó fordulója után most mégis mindenki a románokról beszél.

Pontosabban Sebastian Colţescu negyedik játékvezetőről, aki egy megjegyzésével idő előtt véget vetett a Paris Saint Germain és a török Basaksehir mérkőzésének.

És előfordulhat, hogy a saját karrierjének is.

Történt ugyanis, hogy a mérkőzés elején a szintén román játékvezető, Ovidiu Haţegan kiállította a kispadról a törökök kameruni másodedzőjét, Pierre Webót, mert az túl agilisan reklamált.

Az első beszámolók még arról  szóltak, hogy a Basaksehir vezetőedzője, Okan Buruk nem értette pontosan, hogy mi is történt, ezért rákérdezett Colţescunál, hogy ki a kiállított.

Később kiderült, hogy nem ő, hanem Haţegan játékvezető kérdezett rá a pálya szélén álló negyedik játékvezetőnél, pontosan ki is renitenskedett a kispadon. Így aztán románul zajlott közöttük a beszélgetés.

Ekkor mondta a román negyedik bíró anyanyelvén: „Az a fekete”. Igen ám, de románul a fekete, az negru. A kameruni (egy része volt francia gyarmat, ugye) edző viszont negrót értett (számára logikusan), ami valóban meredek kifejezés.

Ez kiverte a biztosítékot, a szenegáli Demba Ba felháborodott, őt is kiállították.

Ekkor a Basaksehir levonult a pályáról.

Miután a PSG illetékesei megtudták, miről van szó, szolidaritásból a francia csapat is otthagyta a játékteret.

Ekkor hosszas egyeztetés kezdődött a Basaksehir illetékesei és az UEFA között, és végül abban állapodtak meg: a meccset szerdán este újrajátsszák, de a törökök feltételül szabták, hogy ne a román játékvezetők legyenek pályán.

Az UEFA persze azonnal elhatárolódott a rasszistának tekintett megjegyzéstől, mint ahogy a török sportminiszter is szolidaritását fejezte ki a csapattal.

Hirdetés

Sőt maga Recep Tayyip Erdogan török elnök is véleményt nyilvánított: elítélte a rasszistának minősített kijelentést.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) óvatosabban fogalmazott: jelezte, várja a vizsgálat eredményét, de azért hozzátette, elhatárolódik minden rasszista vagy idegengyűlölő kijelentéstől.

A bukaresti Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, Asztalos Csaba viszont egyértelműen rasszistának minősítette a kijelentést.

Szerinte a megjegyzést nem lehet semmilyen másféleképpen értelmezni, Colţescu pedig ezzel bizonyította, hogy teljesen felkészületlen, és nem ismeri sem a FRF, sem az UEFA, sem a FIFA értékeit.

Asztalos szerint Colţescunak fogalma sincs arról, hogy a „fekete” kijelentés egyértelműen rasszista.

Asztalos ehelyett az „afroamerikai” kifejezést javasolta – ami azonban meglehetősen nagy baki, hiszen ezt az Egyesült Államokban élő, afrikai származású polgárokra használják, Pierre Webo pedig kameruni.

A szerdai nap folyamán aztán a román külügy is reagált – igaz, csupán annyit, hogy Facebook-oldalának borítóképét kicserélte az UEFA által megosztott rasszizmusellenes üzenetre.

Románia számára egyébként úgy hiányzott az újabb rasszizmusbotrány, mint halnak a bicikli, hiszen az elmúlt években már szénné büntették a román szövetséget, miután a válogatott meccsein – függetlenül attól, kivel játszottak – a román futballhuligánok következetesen a magyarokat gyalázták.

Nem jött össze a továbbjutás a Fradinak

Szintén kedden este játszották a G csoport utolsó meccseit is, amelyekben a Ferencváros is érdekelt volt. A magyar bajnok Kijevben lépett pályára a Dinamo ellen, de mivel 1-0 arányban kikapott, egy ponttal utolsóként végzett a kvartettben, így a harmadik helyezett kijeviek folytathatják tavasszal az Európa ligában a kupaszereplést.

Hirdetés