Röhejes büntetéseket kaptak a kenőpénzt elfogadó, feletteseiket is megvesztegető vasúti kalauzok

Mert vádalkut kötöttek.

Hirdetés

Futószalagon kaptak az elmúlt időszakban enyhe büntetéseket azok a vasúti kalauzok, akik egy évek óta húzódó korrupciós botrány főszereplői.

Az ügy még 2012-ben pattant ki, amikor az ügyészek összesen 169, a bukaresti, brassói, a kolozsvári, a jászvásári és a craiovai területi vasúti igazgatóság alkalmazásában álló ellenőrt vett őrizetbe, mivel az alapos gyanú szerint pénzért szemet hunytak afölött, hogy az utasok blicceltek.

Közülük 124-et előzetes letartóztatásba helyeztek.

Később aztán csak a brassói igazgatóság alkalmazottjaként dolgozó kalauzok közül több mint 30 ellen emeltek vádat.

Ők azok, akik most jóformán jelképes büntetéssel megússzák az ügyet.

Pedig a lehallgatott beszélgetések szerint ipari méretekben folytatták az üzelmeiket, egymással is megbeszélték, hogy melyik járaton ki mennyi pénzt kapott a jegy nélkül utazó utasoktól.

Az összeg a távtól függően 3 és 60 lej közötti lehetett.

És hogy hogyan lehetett ezt úgy művelni, hogy a felettesek ne kapják rajta őket?

Hirdetés

Természetesen úgy, hogy megvesztegették őket.

Az ügyben összesen kilenc főellenőr is érintett, akiket pénzzel, de akár háztartási gépekkel (például kávéfőzővel) vagy néhány liternyi borral vesztegettek meg azért, hogy ne jelentsék fel a saját zsebre dolgozó kalauzokat.

És hogy ezek után miért úszták meg csupán jelképes büntetéssel az ügyet?

Mert többen közülük vádalkut kötöttek, amely értelmében elismerik a bűnösséget, megspórolva ezzel a bíróság és a többi igazságügyi szerv drága idejét.

Ennek nyomán volt, akit csupán fél évnyi szabadságvesztésre ítéltek, de az ítéletek többsége felfüggesztett börtönbüntetésről szól.

Hiába, megéri őszintének és becsületesnek lenni.

Hirdetés