Rohamtempóban terjed az omikron, nemsokára ismét átlépheti a tízezret a napi esetszám

Alexandru Rafila arra figyelmeztet, hogy a múlt héten kétszer többen fertőződtek meg, mint egy héttel korábban.

Hirdetés

Minden jel arra mutat, hogy a nyár végén újabb járványhullám tetőzik Romániában (is), amit az omikron legfertőzőbb variánsa, a BA.5-ös jelzésű alváltozat okoz. A szakértők nyár elején még abban bíztak, hogy legfeljebb ősztől várható a hatodik hullám érkezése, azonban a nyugat-európai országokban június eleje óta egyre többen betegedtek meg, a legfrissebb becslések szerint július végére várható a járvány csúcsa. Az eddigi pandémiás tapasztalatokból a szakértők azt szűrték le, hogy ha ott tetőzik a fertőzöttség, két-három hét késéssel Romániában is fog.

A múlt heti járványstatisztikán már megmutatkozik a növekedés, egy hét alatt ugyanis duplájára nőtt a fertőzöttek száma: június 27 – július 3. között 7 726 új esetet vettek nyilvántartásba Romániában, míg egy héttel korábban 3 974-et. Alexandru Rafila egészségügyi tárcavezető legborúsabb becslése szerint augusztus második felére elérhetjük a napi tízezres esetszámot.

A hatodik járványhullám csúcsára készülve újranyitnak a tesztközpontok, a korlátozások újbóli bevezetésétől azonban nem kell tartani. A szakhatóság csak javasolni tudja, hogy a zárt terekben és a buszokon használjunk védőmaszkot, kerüljük a tömeget, rendszeresen mossunk kezet. A járóbetegeket ellátó központok rendelkeznek a szükséges mennyiségű antivirális szerekkel és monoklonális antitestekkel. Várhatóan ősszel Románia is kap az aktuális vírusvariánssal szemben védelmet biztosító vakcinákból is.

Hirdetés

A nyári szabadságolás és fesztiválozás időszaka ráadásul kifejezetten kedvez az omikron terjedésének, az első lehetséges fertőzési gócpont Nagyszebenben, a vasárnap zárult színházi fesztiválon alakulhatott ki. A helyi sajtó szerint a szervezők és több színész is megbetegedett, ezért le kellett mondani előadásokat a fesztivál utolsó napján. A színház vezetősége egyébként cáfolja a sajtóértesülést, hogy fertőzés miatt mondták le az előadásokat.

Az Egészségügyi Világszervezet mintegy 50 országból összesített adatai szerint a múlt héten Európában félmilliót közelítette a fertőzöttek száma, májusban ez a szám 150 ezer volt. A legmagasabb fertőzési mutatót Portugáliában, Luxemburgban, Görögországban, Cipuson, Németországban és Ausztriában regisztrálták.

Hirdetés