Robbanószert találtak a nagyváradi repülőtér területén – hétfői hírmix

És valami még mindig bűzlik Kolozsváron.

Hirdetés

Tűzszerészek kellett kiszálljanak a nagyváradi repülőtérre

Szerencsére nem valami transzilván terrorista akart robbantani, a lövedék még a második világháborúból marad ott. A Bihar megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a reptér kifutópályájának meghosszabbításán dolgozó munkások bukkantak rá a robbanószerre, és azonnal értesítették a hatóságokat. A tűzszerészek egy 122 milliméter kaliberű robbanó töltetként azonosították a tárgyat, amelyet szakszerűen eltávolították a helyszínről. A ebihoreanul.ro cikke szerint a robbanószert a későbbiekben biztonságos körülmények között megsemmisítik. A katasztrófavédelem az eset apropóján emlékeztette arra a lakosságot, hogy ha bárki hasonló veszélyes lövedékekre bukkan, ne nyúljon hozzá, hanem azonnal értesítse a hatóságokat.

Újabb akadály a gördülékeny romániai vonatozás útjában

Ha azt hinné, hogy most, hogy vége a nyári kánikulának, illetve jelenleg nincs újabb vasúti sztrájk tervben (a múlt pénteken volt egy, úgyhogy a közeljövőben még lehet), a vonatozás megy, mint a karikacsapás, akkor nagyon téved. A román vasúttársaság most épp azt jelentette be, hogy online jegyvásárlási rendszere fog leállni egy teljes napra karbantartás miatt. A CFR személyszállítási részlegének hétfői tájékoztatása szerint az online vásárlási rendszerük, illetve alkalmazásuk (aplikációjuk) szeptember 20-án, huszonnégy órán keresztül nem lesz majd elérhető, azaz egy teljes napig nem lehet majd jegyet venni, illetve a korábban megvett jegyeket nem lehet majd módosítani. Legalább szóltak előre.

Kitart a bűz Kolozsváron és környékén

Kolozs megye több településén napok óta ismeretlen eredetű bűz terjeng, így Kolozs Megye Tanácsának elnöke, Alin Tişe hétfőn (ismételten) felszólította az illetékes intézményeket, hogy derítsék ki a forrását, és orvosolják a helyzetet. A testület közleménye szerint Alin Tişe a felszólítást a környezetvédelmi ügynökségnek, a környezetőrségnek és az egészségügyi igazgatóságnak címezte. A tanácselnök feladatul szabta meg ezeknek az intézményeknek, hogy mielőbb azonosítsák a kellemetlen szagok forrását, ellenőrizzék a bűzölgő anyagok tárolásának törvényességét, és szabálysértések esetén azonnak állítsák le a csirketrágya forgalmazását, illetve vessenek ki példás szankciókat. A közlemény szerint a Transavia csirkefarm hétfőre virradóan egy közeli mezőre szállította a tevékenységéből származó trágyát, és ez okozta azokat a kellemetlen szagokat, amit a nap első felében még a kolozsváriak is éreztek; a cég eljárásáról fotók is készültek. Az önkormányzati elnök a hatóságok félrevezetésével vádolta a vállalatot, amelyik az éj leple alatt próbál megszabadulni a trágyától.

Hirdetés