Végre a törvényhozók is belátták, hogy fegyvert kell adni az erdészek kezébe

Új időszámítás kezdődik a fatolvajok paradicsomának számító Romániában.

Hirdetés

Elérte a célját az erdészek szakszervezete: a képviselőház szerdán úgy döntött, szolgálati fegyvert ad az erdők őrzésével megbízott alkalmazottak kezébe. Az alsóház döntéshozó kamaraként fogadta el az erdészek jogállását módosító tervezetet, innentől a törvény államfői aláírásra vár.

Az utóbbi időszakban több tiltakozást is szerveztek a törvénytelen erdőkitermelés és az erdészek elleni támadások ellen, a témával a nemzetközi sajtó is rendszeresen foglalkozott.

Mi is beszámoltunk arról, hogy október 16-án egy fatolvajok nyomába eredő Máramaros megyei erdészt találtak holtan, szeptemberben pedig egy Iași megyei erdészt fejszével vertek agyon a fatolvajok a Sirețel település melletti erdőben, ahol már 20 éve teljesített szolgálatot.

Nemrég arról is írtunk, hogy a Netflix tartalomszolgáltató dokumentumfilmes csapatát és az őket kísérő román aktivistákat is zaklatták a romániai fatolvajok egy forgatás idején.

Az utóbbi években 5 erdészt gyilkoltak meg a szolgálatuk teljesítése közben, és mintegy 650 olyan esetet regisztráltak, amikor a fatolvajok bántalmazták kollégáikat.

Hirdetés