Fegyvert és a rendőrökhöz hasonló jogokat követelnek az erdészek az őket ért egyre brutálisabb támadások miatt

Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Hirdetés

Szolgálati fegyvert és a rendőrökhöz hasonló szervezeti alapszabályzatot követel az erdészek szakszervezete, miután az utóbbi időben egyre durvább támadások érik őket a fatolvajok részéről. Múlt pénteken egy Iași megyei erdészt találtak holtan a Sirețel település melletti erdőben, ahol már 20 éve teljesített szolgálatot.

A férfit fejszével verték agyon, mint később kiderült a tettes egy 50 éves férfi és két kiskorú bűntársa – egy 16 és egy 17 éves fiatalember – volt, akik fát akartak lopni az erdőségből, az erdész pedig rajtakapta őket.

Kedden a szomszédos Neamţ megye egyik erdészére támadt rá tíz fatolvaj, és csak a szerencsén múlt, hogy megmenekült. A férfitól a bűnözők elvették a vadászfegyverét, sőt megpróbálták vele lelőni, de szerencsére nem tudták kioldani a puska biztonsági zárát, így az erdész be tudott menekülni az erdőbe, és értesítette a rendőrséget.

Silviu Geană, az erdészek szakszervezetének vezetője csütörtökön jelentette be, hogy a rendőrökhöz hasonlóan szolgálati fegyvert – hozzá természetesen indokolt esetben fegyverhasználati engedélyt – és egyéb önvédelmi eszközöket, valamint szolgálati járművet és egyenruhát követelnek, szeptember 24-én pedig tüntetést is szerveznek a képviselőház bukaresti székháza előtt.

Geană emlékeztetett, hogy az utóbbi években 5 erdészt gyilkoltak meg a szolgálatuk teljesítése közben, és mintegy 650 olyan esetet regisztráltak, amikor a fatolvajok bántalmazták kollégáikat.

Hirdetés