Romániában nem csak az erdők, hanem az erdészek is veszélyben vannak, ezért tüntettek is értük

Mert továbbra is dívik az illegális erdőirtás, és az ezt megakadályozni hivatott erdészek sincsenek biztonságban.

Hirdetés

Nem lehet azt mondani, hogy végeláthatatlan tömegek vonultak utcára vasárnap este Bukarestben és az ország több városában azért, hogy a törvénytelen erdőkitermelés és az erdészek elleni támadások ellen tiltakozzanak, de ahhoz azért elegen, hogy felhívják a figyelmet a problémára.

A Greenpeace Románia, az Agent Green és a Declic által a bukaresti Egyetem térre összehívott tüntetésen viszonylag szép számban gyűltek össze a tiltakozók: a beszámolók szerint mintegy négyezren mentek ki, hogy aztán az erdészeti minisztérium elé vonuljanak.

A résztvevők „A mi erdőnk nem a ti árutok”, „90.000 hektárnyi érintetlen erdő veszélyben”, „Állítsátok le a famaffiát” feliratú táblákat tartottak a magasba.

A tüntetés szervezői szerint a vasárnapi megmozdulással az illegális erdőkitermelés, illetve az ellen tiltakoznak, hogy egyre több, az erdők őrzésével megbízott erdész válik a fatolvajok áldozatává.

A szervezők szerint a környezetvédőknek és az erdészeknek hatékonyabb, a törvénytelenségek felszámolását célzó intézkedéseket kellene kérniük a hatóságoktól.

Az említett intézkedések között szerepel a SUMAL-rendszer, az állampolgárok részére kidolgozott Az erdő felügyelője elnevezésű alkalmazás azonnali korszerűsítése, az érintetlen és kvázi-érintetlen erdők szigorú védelme, az erdők műholdon keresztüli monitoringja, a fát szállító teherautók GPS-szel való felszerelése kötelező módon, biztonsági kamerák elhelyezése a fűrésztelepeknél, raktáraknál, a szállítás szempontjából kulcsfontosságú közúti pontokon.

Hirdetés

„Évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ez több, mint az a 18 millió köbméter, amennyit törvényesen termelnek ki. Ez hallatlan 2020-ban egy európai uniós országban” –mondta Valentin Sălăgeanu, a Greenpeace romániai ügyvezető igazgatója.

Emlékeztetett: 2015 óta megalakult az erdőőrség, beüzemelték az erdőradart, létezik már törvényes keret az illegálisan kitermelt fa fuvarozóinak büntetésére, de a kormány szerinte nem tesz semmit a rendszerszintű problémák kezelése érdekében és a környezetvédők már 40 pert indítottak a román állam ellen a védett erdők szándékos letarolása miatt.

A környezetvédőknek azért sikerült vasárnap több ezer tüntetőt mozgósítaniuk az erdők védelmében, mert országszerte közfelháborodást okoztak a fatolvajok által elkövetett erőszakos cselekmények, amelyeknek az utóbbi években már hat erdész esett áldozatul.

Két héttel ezelőtt Máramaros megyében halt meg – egyelőre tisztázatlan körülmények között – egy saját fegyverével meglőtt erdész, aki fatolvajok nyomába eredt az erdőben.

Hirdetés