Rafila minden 40 év alattit elküldött a gyógyszertárba jódtablettáért

Egy esetleges atomkatasztrófa esetén hasznos lehet.

Hirdetés

A nemzet mikrobiológusa, valamint egészségügy-minisztere, Alexandru Rafila megkérte a 40 év alatti polgárokat, hogy minél hamarabb szerezzenek be kálium-jodid tablettákat. A tanács az ukrajnai helyzet miatt érkezett, vasárnap ugyanis az oroszok újabb bombatámadást intéztek a zaporizzsjai atomerőmű ellen, így alaposan megnőtt egy esetleges nukleáris katasztrófa kockázata.

Az egészségügy-miniszter elmondta, hogy országszerte mintegy 2500 gyógyszertárban már beszerezhetők a jódtabletták, ehhez semmi egyebet nem kell tenni, mint kérni egy receptet a háziorvostól, ezzel pedig ingyen kiválthatók a tabletták.

Fontos azonban, hogy megelőzésként semmi esetre sem szabad ezeket beszedni, csak akkor ha valóban megtörténik egy nukleáris baleset, vagyis konkrét sugárzás esetén. Ilyenkor ugyanis nagy mennyiségű radioaktív jód szabadul fel, amelyet a szennyezett levegővel belélegzünk, ám ha előtte gondoskodtunk a „jódkészletünk” feltöltéséről, akkor a radioaktív jódot már nem szívja fel a pajzsmirigyünk.

De még egy atombaleset esetén is inkább csak a 40 év alattiaknak ajánlott a kálium-jodid szedése – különös tekintettel a gyerekekre és a terhes nőkre – ők ugyanis kitettebbek a sugárzás káros hatásainak. 40 év fölött ráadásul már másképpen működik a pajzsmirigyünk, így a tablettákkal alaposan felboríthatjuk az egyensúlyt.

Szóval szerezzen be kálium-jodidot, de csak tényleges veszély esetén szedje be az orvosok és a használati utasítás útmutatásai szerint!

Hirdetés