Illusztráció forrása: petitieonline

Petícióháború indult a kolozsvári egyetemisták és a környezetvédők között

Mi a fontosabb Kolozsvárnak: a Kőkert utcai kampuszban található évszázados fák megmentése vagy közel ötszáz új egyetemi szálláshely biztosítása?

Hirdetés

Egy négyszáz férőhelyes új egyetemi bentlakás nulláról való felépítését, négy bentlakás-épület bővítését, sportpályák, pihenőövezetek, illetve egy parkoló kialakítását tervezi a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és az önkormányzat a Hașdeu (Kőkert) utcai egyetemi komplexumban. A zonális területrendezési terv szerint az új épület 973 négyzetméteren épülne fel és háromszintes lenne. Az autókat teljesen kitiltanák a kertből, ezért az étkezde közelében egy parkoló kialakítására is szükség van.

A projektet ellenző környezetvédők néhány nappal ezelőtt petíciót indítottak, amire válaszlépésként az egyetemi hallgatók érdekképviseleti tanácsa is akcióba lendült. A fák kivágása miatt tiltakozó zöldek eddig 2425 aláírást gyűjtöttek össze, legfőbb érvük pedig az, hogy Kolozsvár levegőminősége amúgy is pocsék, ha újabb fákat vágnak ki a belvárosban, akkor annak súlyos következményei lesznek. Arra biztatják a lakosságot, hogy fogalmazzák meg ellenvéleményüket a közvitára bocsátott tervvel kapcsolatosan (bár a határidő január 14-én lejárt), jelezzék minden lehetséges úton-módon az önkormányzat felé, hogy nem értenek egyet a fák kivágásával.

Az egyetemi hallgatók tanácsa azzal reagált: a zöldek figyelmen kívül hagyják, hogy a kivágott fákat újraültetnék a komplexumban. Érvelésük szerint Kolozsvár fejlődésének is köszönhető, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem belföldi és külföldi egyetemi hallgatók ezreit vonzza évről évre a városba. Ez oda vezetett, hogy egyre csak nő a bentlakások iránti igény, a helyek száma viszont régóta nem változott.

Sokan nem engedhetik meg maguknak az egyetemisták anyagi valóságától elrugaszkodott albérleti díjak kifizetését, ezért komoly lakhatási gondok merülnek fel. Nem beszélve arról, hogy a bentlakások területén aktívabb élet zajlik, érthető tehát, hogy többségük bentlakási helyről álmodozik. A hallgatók petíciója egyébként kedd estétől szerda délig 615 aláírást gyűjtött össze.

Tény, hogy az egyetemi komplexum bővítése elkerülhetetlenné vált, a másik oldalon viszont a környezetvédők aggodalma is érthető, hiszen mégiscsak olyan, a Mikó-kert szomszédságában található egyetemi kampusz mindenkori arculatát meghatározó, többségében évszázados fákról van szó, melyek pótolhatatlanok.

Hirdetés