Perre mennek a szakszervezetek, ha a kormány saját zsebből fizetteti a kötelező tesztet az oltakozni nem akaró pedagógusokkal

Mindezt a koronavírus-járvány egyre agresszívabbá váló negyedik hullámában közölték.

Hirdetés

Nem lesz egyszerű keresztülvinni azon, alaposan megkésett, de mégis fontos intézkedéseket, amelyek célja a védettség növelése a koronavírus-járvánnyal szemben.

A pedagógusok szakszervezetei például máris perrel fenyegetik a kormányt.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség csütörtökön jelentette be, hogy pert indít a kabinet ellen, ha beváltja az ígéretét, és többek között a pedagógusok számára is csak két opciót hagy: vagy beoltatják magukat, vagy kötelezően teszteltetik magunkat legalább hetente egyszer – de ez utóbbit saját zsebből, nem az adófizetők terhére.

A szakszervezetek a munkatörvénykönyv azon cikkelyére hivatkoznak, amely szerint

a munkaügyi biztonsági és egészségügyi intézkedések semmilyen esetben sem róhatnak anyagi terheket a munkavállalókra.

Az érdekképviseletek mindemellett joggal róják fel, hogy a kormánynak nem sikerült teljesítenie vállalását, miszerint szeptember végére eléri a lakosság 70 százalékos átoltottságát, ami fékezte volna a negyedik hullám hevességét. A kormány kudarcát viszont nem a pedagógusokon kell leverni, mivel az oktatásban dolgozók körében több mint 60 százalékos az átoltottság – figyelmeztetnek.

Mindezzel Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár szerda esti bejelentésére reagáltak, amelyben arról beszélt:

az egészségügyi dolgozók mellett a pedagógusok és a katonák is abba a kategóriába tartoznak, ahol az alkalmazottaknak vagy fel kell venniük az oltást,

Hirdetés

vagy, ha nem akarják, akkor hetente legalább egyszer koronavírus-tesztet kell végeztetniük.

Ezt viszont nem szeretné a kormány az adófizetőkre terhelni, ezért aki ezt választja, fizetnie kell.

Persze részben érthető a felhördülés, de nem lehet elégszer megismételni, hogy van egy egyszerűbb megoldás: be is olthatják magukat. Az az életüket is megvédi, ráadásul ingyen van.

Hirdetés