Pénzt, paripát, fegyvert kap a temesvári OncoGen csapata a koronavakcinájuk fejlesztésére – végre…

Ha minden jól megy, orrcsepp vagy orrszpré formájában fogják gyártani a szert.

Hirdetés

Végül csak észrevette valaki az önmaga (és csapata) által kifejlesztett koronaoltással önmagát beoltó OncoGen-vezért, Virgil Păunescut az oktatási és kutatási minisztériumtól, és gyorsan odanyomtak a temesvári intézetnek 3,5 millió lejt további kutatásra. Az alapvetően a rákos megbetegedések területén kutató OncoGen az immunterápia felől közelít a problémához, így már a pandémia kezdetén bejelentették, hogy tapasztalataik birtokában elkezdtek dolgozni egy lehetséges oltáson az új vírus ellen.

Csakhogy az illetékesek közül senki nem méltatta figyelemre a kezdeményezést, támogatást sem kaptak, Virgil Păunescu és kutatótársai mégis összeraktak egy lehetséges vakcinát, amely ugyan nem klasszikus értelemben vett oltás, hiszen sem a vírus kapszidját (fehérjeburkát), sem genetikai állományát nem tartalmazza, hanem célzott immunreakciót vált ki, de hatalmas előnye, hogy van.

Látva a közönyt, Păunescu végül kétszer is beoltotta magát, és igencsak ígéretesnek bizonyult a cucc.

Ám ahelyett, hogy az államtól busás támogatást és nagyrabecsülést kapott volna, meg a keresztet a csillaggal, megkapta Iohannistól, hogy a magyarok lopják Erdélyt, aminek vakcinaügyben nem sok hasznát vette.

Ja és a megyei kórház (ide tartozik az OncoGen) menedzsere, Raul Pătrașcu belső vizsgálatot indított Păunescu ellen, amiért nem kért engedélyt az etikai bizottságtól, mielőtt kipróbálta magán a szert.

Hirdetés

Mostanra viszont a sok újságcikk, plusz a brit nagykövet fontmilliárdokkal megtűzdelt érdeklődése nyomán észrevették idehaza is a temesvári immunológus professzort, mert az OncoGen közben az anyagi támogatás mellett az orvosi és katonai kutatással, fejlesztéssel foglalkozó Cantacuzino Intézettel is együttműködési szerződést írt alá az új vakcina hazai gyártásával összefüggésben.

A szert várhatóan orrcsepp vagy orrszpré formájában fogják előállítani (persze a tesztelés után), mivel maga a vírus is leggyakrabban az orr vagy a száj nyálkahártyáján keresztül jut a szervezetbe.

Hirdetés